Odbornici SO Herceg Novi ponovo o stečaju u Jadranskom brodogradilištu

Odbornici lokalnog paralementa su bili jedinstveni u predlogu da Vlada Crne Gore, kao većinski vlasnik Jadranskog brodogradilišta Bijela, prije stečajnog postupka poveže radni staž zaposlenima, a iz stečajne mase podmiri te troškove u budžetu Crne Gore
1 komentar(a)
Jadransko brodogradilište Bijela, Foto: Slavica Kosić
Jadransko brodogradilište Bijela, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 17.07.2015. 14:18h

Za ponedjeljak 20. jul zakazana je četvrta vanredna sjednica Skupštine opštine Herceg Novi sa jednom tačkom dnevnog reda: realizacija zaključaka Skupštine opštine Herceg Novi sa vanredne sjednice od sedmog jula 2015. godine, a koji se tiču stečaja uvedenog u Jadransko Brodogradilište Bijela.

Odbornici lokalnog paralementa su bili jedinstveni u predlogu da Vlada Crne Gore, kao većinski vlasnik Jadranskog brodogradilišta Bijela, prije stečajnog postupka poveže radni staž zaposlenima, a iz stečajne mase podmiri te troškove u budžetu Crne Gore.

Jednoglasno je usvojen i predlog da Vlada isplati zaostale zarade i ostale naknade zaposlenima , uz preporuku da se najmanje jedna zaostala plata isplati hitno, kao i da se u okviru budžetskih rezervi Vlada obezbijedi sredstva za isplatu otpremnina po važećem kolektivnom ugovoru, ili ako to nije moguće da se ta sredstva obezbijede u okviru povjerilačkih potraživanja iz stečajne mase.

Odbornici su bili jedinstveni i da od Vlade zahtjevaju da u Brodogradilištu budu radno angažovani preostali radnici, kao i da revizorska komisija ispita poslovanje bjelske kompanije u posljednjih pet godina.

Mirko Mustur i Obrad Gojković iz Kluba odbornika Za dobro Novog - Demokrate Herceg Novi su prije sedam dana u otvorenom pismu predsjednicima Opštine i SO tražili sazivanje vanredne sjednice “ukoliko do srijede 15. jula ne dobiju odgovor Vlade Crne Gore na zaključke SO Herceg Novi ili ukoliko odgovor Vlade ne podrži zaključke SO Herceg Novi.“

Predsjednik SO Andrija Radman tada je kazao da je iz Generalnog sekretarijata Vlade pojašnjeno da svi materijali koji se upućuju Vladi prolaze proceduru vladinih komisija, i tek tada se uvrštavaju u dnevni red zasjedanja.

Bonus video: