Usvojena odluka o otvaranju parlamentarne istrage u vezi DKP-a

Imovinu DKP kupio je prije pet godina vlasnik Zetagradnje, Blagota Radević, za 13 miliona eura. Toliko je plaćeno oko 42,5 hiljada kvadrata zemljišta u neposrednoj blizini Delta City-ja, na kojem su objekti ukupne površine oko 20,3 hiljade kvadrata
59 pregleda 0 komentar(a)
Duvanski kombinat Podgorica, DKP, Foto: Boris Pejović
Duvanski kombinat Podgorica, DKP, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.07.2015. 16:02h

Skupština je usvojila Odluku o otvaranju parlamentarne istrage i obrazovanju Anketnog odbora za prikupljanje informacija o postupanju nadležnih državnih organa u zaštiti državne imovine prilikom prodaje Duvankog kombinata (DKP) u stečaju, koji je podnijela grupa poslanika.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, kazao je da se radi o imovini preduzeća koje je danas najveći poreski dužniku Crnoj Gori.

Prema najnovijim podacima, kako je rekao, poreski dug DKP-a iznosi 38,8 miliona eura, sa tendencijom povećanja.

"Kada smo prvi put podnosili predlog odluke o otvaranju parlamentarne istrage, dug je iznosio 35 miliona", kazao je Damjanović.

On je rekao da predlagači imaju želju da kroz otvaranje parlamentarne istrage i obrazovanje Anketnog odbora, kao parlament propitaju nadležne organe za postupanje odnosno nepostupanje u vezi DKP-a.

"Želimo i da znamo zašto je preduzeće dovedeno u situaciju da je prodato za 13 miliona eura, da stečaj i dalje traje i da se poreski dug rapidno uvećava", kazao je Damjanović.

Imovinu DKP kupio je prije pet godina vlasnik Zetagradnje, Blagota Radević, za 13 miliona eura. Toliko je plaćeno oko 42,5 hiljada kvadrata zemljišta u neposrednoj blizini Delta City-ja, na kojem su objekti ukupne površine oko 20,3 hiljade kvadrata.

DKP je krajem 2005. podijeljen na dva preduzeća - Duvankomerc i Proizvodnju i obradu duvana. Predlog za pokretanje stečaja Privrednom sudu u Podgorici za Duvanski kombinat podnijela je Elektroprivreda 26. aprila 2010. godine, zbog duga od 99,5 hiljada eura.

Bonus video: