Pali tenderi zbog spora sa PDV-om

Iz nekoliko pokušaja, zbog nedoumica u javnom pozivu ponuđačima, Fond za zdravstveno osiguranje nije uspio da dovede do kraja nabavku medinske opreme, procijenjenu u iznosu od 1.744.947 eura, sa uračunatim PDV-om, ali je taj postupak nakon nekoliko uloženih žalbi još u toku
70 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 15.07.2015. 05:20h

Državne institucije od sredine septembra prošle godine nijesu u stanju da u legalnoj proceduri obezbijede, na nivou godišnjih potreba, neophodni medicinski materijal za operacione blokove Kliničkog centra i bolnica širom Crne Gore. Razlog je različito tumačenje institucija koji iznos PDV-a treba da navedu ponuđači.

Izvori “Vijesti” tvrde da postoje osnovane sumnje da se nabavka medicinskih sredstava godinama namješta pojedinim privilegovanim firmama, ali se nadležne institucije nikada nijesu ozbiljno pozabavile tim problemom.

Iz nekoliko pokušaja, zbog nedoumica u javnom pozivu ponuđačima, Fond za zdravstveno osiguranje nije uspio da dovede do kraja nabavku medinske opreme, procijenjenu u iznosu od 1.744.947 eura, sa uračunatim PDV-om, ali je taj postupak nakon nekoliko uloženih žalbi još u toku.

Bolnice širom Crne Gore zbog toga malim nabavkama kupuju sredstva neophodna za operacije, ali po većim cijenama.

Glavni razlog za odugovlačenje glavne godišnje nabavke je to što već 10 mjeseci većina firmi među ponuđačima u svojim ponudama (a u skladu sa mišljenjem Fonda zdravstva), iskazuje nultu stopu PDV-a za medicinska sredstva, koja nude na prodaju, a samo firma Urion, koja uglavnom i dobija poslove na ovim tenderima obračunava i iskazuje stopu PDV-a u iznosu od 19 odsto.

Na ovom tenderu Fonda, firme Farmalab, Glosarij i Osmi red su za veći broj partija ponudili cijenu sa uračunatom stopom PDV-a 0 odsto. One su bile diskvalifikovane, a ispravnom je proglašena ponuda Uriona. Tri firme su uložile žalbe, a Državna komisija za kontrolu javnih nabavki ih je usvojila. Međutim Fond zdravstva ponovo je diskvalifikovao sve tri ponude. Uslijedile su nove žalbe, a sad se čeka nova odluka Državne komisije.

Poslije toga, Klinički centar je od kraja prošle godine, pokušao kroz pregovarački postupak, da nabavi u zakonitoj proceduri neohodna medicinska sredstva za operacije, vrijedna oko 231 hiljadu eura, ali je nakon izjavljene žalbe firme Osmi red, Državna komisija vratila na ponovni postupak nabavku cirkularnih staplera, kroz četiri partije, vrijednih skoro 15 hiljada eura.

I na ovom nadmetanju glavni problem je opet bio različito tumačenje u vezi sa stopom PDV-a koju je trebalo da iskažu ponuđači u svojim ponudama.

Državna komisija je ukazala Kliničkom centru da je u postupku javne nabavke od 31. decembra 2014. za pregovarački postupak, bez prethodno, objavljenog poziva za javno nadmetanje, načinio bitnu povredu Zakona o javnim nabavkama i bitnu povredu pravila upravnog postupka. Zbog toga je rješenjem Državne komisije od 9. jula ove godine naloženo Kliničkom centru da u ponovnom postupku otkloni nepravilnosti i donese zakonitu odluku u roku od 15 dana.

Tek u ponovljenom postupku od 9. jula Državna komisija je prihvatila mišljenje dva sudska vještaka da cirkularni stapleri pripadaju hiruškom materijalu i da moraju biti oporezovani nultom stopom PDV-a. Identično stručno mišljenje poznatog hirurga dr Miodraga Pavličića i ranije je bilo dostupno Državnoj komisiji, ali u ovoj instituciji za to nijesu imali sluha.

Tek u ponovljenom postupku oni su dali konačno mišljenje i utvrdili da je Klinički centar učinio propuste prilikom ocjene ponude firme Urion.

Bonus video: