Opština Bar Bemaxu platio 260.000 eura

Punomoćnici Bemaxa, firme koju kontrolišu biznismeni Ranko Ubović i Veselin Kovačević, tvrdili su tokom suđenja da su prema tenderu gradili nadvožnjak dužine 210 metara, ali da su morali dodatno graditi i prilazne rampe
74 pregleda 0 komentar(a)
Nadvožnjak u Baru, Foto: Anto Baković
Nadvožnjak u Baru, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 14.07.2015. 16:14h

Apelacioni sud potvrdio je presudu Privrednog suda kojom je prihvaćen tužbeni zahtjev firme Bemax vrijedan oko 260 hiljada eura i Opština Bar je već po pravosnažnosti presude isplatila građevinskoj kompaniji naknadu za dodatne radove prilikom izgradnje nadvožnjaka u Baru, izvedene još prije pet godina.

To je juče potvrđeno “Vijestima”, a iz Opštine je saopšteno da su se obratili Vrhovnom sudu sa zahtjevom za reviziju ovog sudskog postupka.

Sudija Privrednog suda Jelka Drašković Vojvodić u prvostepenom postupku, usvojila je tužbeni zahtjev Bemaxa.

Punomoćnici Bemaxa, firme koju kontrolišu biznismeni Ranko Ubović i Veselin Kovačević, tvrdili su tokom suđenja da su prema tenderu gradili nadvožnjak dužine 210 metara, ali da su morali dodatno graditi i prilazne rampe.

Iz Opštine Bar to su negirali navodeći da je ovim tenderom bila predviđena izgradnja nadvožnjaka dugog 370 metara.

Vještak Rajka Popović utvrdila je, međutim, da je Bemaxa zaista izvodio naknadne radove, da je dužina nadvožnjaka predviđena tenderom bila 210 metara, ali i da se tek u tehničko urbanističkim uslovima izdatim nakon zaključenja ugovora o izvođenju radova navodi dužina od 370 metara.

Iz Opštine Bar su objasnili da je plaćena cijena građevinskih radova u iznosu od oko 1,4 miliona eura.

Vještak Popović utvrdila je, međutim, da je Bemax uradio naknadnih radova u vrijednosti 192.399 eura bez PDV-a i kamata. Ona je objasnila da porez nije uračunat budući da tužena Opština nije željela da prizna naknadno izvedene radove u ovom obimu i vrijednosti.

Bonus video: