Novotni: Kriza u Grčkoj bi mogla biti pozitivna za turizam Crne Gore i Hrvatske

„Ne vidim nikakve razlike između zemalja eurozone i država poput Crne Gore i Kosova, koje koriste euro“, kazao je Novotni
104 pregleda 6 komentar(a)
Grčka i Crna Gora, Foto: Shutterstock
Grčka i Crna Gora, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.07.2015. 10:28h

Crna Gora, koja koristi euro kao nacionalnu valutu, ne bi trebalo da očekuje posebne negativne uticaje grčke krize, ocijenio je ekonomski analitičar Damir Novotni.

“Zapravo bi kriza u Grčkoj mogla imati pozitivne učinke na kretanja u turističkom sektoru Crne Gore i Hrvatske”, rekao je Novotni agenciji Mina-business.

On je kazao da ne treba očekivati ni veće posljedice eventualnog sloma bankarskog sistema u Grčkoj na crnogorsku ekonomiju, s obzirom na to da grčke banke ne posluju na tržištu Crne Gore.

“Nakon što je na referendum Vlada premijera Aleksisa Ciprasa dobila podršku za odbijanje predloga evropskih institucija i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za nastavak programa pomoći Grčkoj, koji je istekao 30. juna, finansijska tržišta su reagovala. Euro je oslabio u odnosu na druge valute za oko tek jedan odsto”, saopštio je Novotni.

Glavni indeksi s tražišta kapitala, kako je dodao, su takođe tek blago pali.

“To znači da su finansijska tržišta relativno blago reagovala na negativne vijesti iz Grčke, pa se neki dalji pad ne očekuje. Finansijska tržišta su po svemu sudeći već ukalkulisala rizik mogućeg izlaska Grčke iz eurozone, tako da se bilo koji rasplet događaja neće bitno odraziti na dalja kretanja kursa eura prema drugim valutama”, ocijenio je Novotni.

Prema njegovim riječima, grčke banke koje posluju u nekim zemljama jugoistočne Evrope - Srbiji, Bugarskoj i Makedoniji, suočiće se s velikim problemima nelikvidnosti u narednim mjesecima, dok se ne postigne novi sporazum između Grčke i evropskih institucija.

“To bi moglo da izazove određene poremećaje u bankarskim sektorima tih zemalja”, upozorio je Novotni.

On je ocijenio da referendum u Grčkoj nije bitnije uticao na finansijska tržišta.

„Ciprasovo taktiziranje u pregovorima s institucijama je iziritiralo sve ostale članice, pa čak i Francusku i Italiju, zemlje koje su bile sklone popuštanju Grčkoj. Nakon referenduma se stvario snažan blok zemalja eurozone koja insistiraju na snažnijom fiskalnoj koheziji koja bi trebalo da ojača euro na svjetskim tržištima“, rekao je Novotni.

Od tog procesa jačanja eurozone, koja se, kako je ocijenio, vrlo dobro oporavlja od krize, koristi će svakako imati i Crna Gora.

„Ne vidim nikakve razlike između zemalja eurozone i država poput Crne Gore i Kosova, koje koriste euro“, kazao je Novotni.

Na pitanje da li se mogu očekivati neki veći problemi u eurozoni, s obzirom na dešavanja u Grčkoj, Novotni je odgovorio da mnogi u Evropskoj uniji (EU), i to ne samo u Njemačkoj, očekuju da će grčka kriza ubrzati procese integracije eurozone i ubrzavanje procesa fiskalne konsolidacije zemalja članica koje još nijesu pristupile eurozoni, a koje takvu obavezu imaju prema pristupnom ugovoru, kao što je to Hrvatska.

“Ekonomski oporavak i perspektive rasta u eurozoni su vrlo dinamični te se može očekivati da će ekonomije tih zemalja u narednim godinama ojačati. Izvan eurozone i uticaja Evropske monetarne unije, kao što je to primjer s Hrvatskom, koja nije formalno članica ali je eurizovanost ekonomije vrlo visoka, ostaće tek manji broj zemalja kao što su Velika Britanija i Grčka”, naveo je Novotni.

On je zaključio da ne samo da ne treba očekivati veće probleme u eurozoni, već sve prognoze pokazuju da će ekonomije tih zemalja imati snažan rast u narednim godinama.

Bonus video: