Ministrastvo ekonomije: Rok kratak, zainteresovane i domaće i strane kompanije

„Nastavićemo sa promocijom Uredbe, kroz direktne kontakte sa potencijalnim stranim i domaćim investitorima, kao i kroz diplomatske i medijske kanale komunikacije”, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije
0 komentar(a)
Investicije, Foto: Shutterstock
Investicije, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.07.2015. 14:14h

Na javni oglas za učešće u postupku dodjele sredstava za podsticanje direktnih investicija, iako je kratak rok od njegovog objavljivanja do danas, postoje preliminarna interesovanja domaćih i stranih kompanija, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

„Ipak, do završetka javnog oglasa je ostalo više od mjesec i po, pa se prava, formalna interesovanja očekuju u narednom periodu“, kazali su agenciji Mina-business iz Ministarstva.

Javni oglas za učešće u postupku dodjele sredstava za podsticanje direktnih investicija na osnovu Uredbe o podsticanju direktnih investicija objavljen je 1. jula.

„Nastavićemo sa promocijom Uredbe, kroz direktne kontakte sa potencijalnim stranim i domaćim investitorima, kao i kroz diplomatske i medijske kanale komunikacije”, saopšteno je iz Ministarstva.

Nedavno je, kako su podsjetili, održan sastanak sa predstavnicima lokalnih samouprava koje mogu takođe značajno doprinijeti u realizaciji Uredbe.

“U planu su i susreti sa privrednicima, diplomatama i drugim subjektima kako bi se što više zainteresovanih upoznalo sa direktnim finansijskim podsticajima za ulaganje”, rekli su iz Ministarstva.

Glavni benefit i krajnji cilj Uredbe je, kako se navodi, privlačenje novih direktnih investicija i otvaranje novih radnih mjesta u industriji, a prioritetno, na sjeveru Crne Gore, što će uticati i na podsticanje privrednog i regionalnog razvoja.

“Benefiti koje mogu ostvariti oni koji su spremni da ulože 500 hiljada eura i otvore 20 novih radnih mjesta su finansijski podsticaji u vidu dodjele bespovratnih sredstava u iznosu od tri do deset hiljada eura po novom radnom mjestu”, podsjetili su iz Ministarstva.

Uz sve to, poznato je da je država već definisala niz olakšica na državnom, a opštine na lokalnom nivou, što sve zajedno doprinosi visoko konkurentnom biznis ambijentu.

“Sve su to razlozi za optimizam da će ova vrsta podsticaja ostvariti svoj cilj, a to je razvoj industrije i otvaranje novih radnih mjesta”, ocijenili su iz Ministarstva.

Prijava za učešće u postupku podnosi se Sekretarijatu za razvojne projekte najkasnije do 1. septembra do 12 sati, a njihovo otvaranje predviđeno je sat kasnije u prostorijama Sekretarijata.

Sredstva za podsticanje direktnih investicija obezbjeđuju se u budžetu i mogu se koristiti za finansiranje investicionih projekata koji obezbjeđuju otvaranje novih radnih mjesta i doprinose privrednom i regionalnom razvoju Crne Gore.

Sredstva za podsticanje direktnih investicija mogu se dodijeliti preduzeću koji je registrovan u Centralnom registru privrednih subjekata i koji je podnio investicioni projekat za koji se u skladu sa Uredbom dodjeljuju ta sredstva, nad kojim nije pokrenut postupak stečaja ili likvidacije, osim reorganizacije u skladu sa zakonom kojim se uređuje stečaj preduzeća i koji nije osuđivan za krivično djelo u obavljanju privredne djelatnosti.

Preduzeće takođe treba da izmiri sve obaveze po osnovu poreza, carina i doprinosa i da u prethodnih 12 mjeseci prije podnošenja prijave nije smanjio broj zaposlenih u Crnoj Gori deset odsto i više, kojem nijesu dodijeljena sredstva za iste namjene iz budžeta, u kojem država ili lokalna samouprava nema većinski udio u svojini, koji nije u poteškoćama u skladu sa propisima o državnoj pomoći i koji nije u obavezi povraćaja nezakonito primljene državne pomoći.

Strani investitor koji učestvuje u postupku dodjele sredstava za podsticanje direktnih investicija može biti korisnik sredstava, odnosno zaključiti ugovor o korišćenju sredstava ukoliko osnuje preduzeće u Crnoj Gori.

Bonus video: