URA traži da se obustavi privatizacija Instituta Igalo

"Treba nam partner koji puni kapacitete, a ne gradi stanove za tržište. Institutu trebaju nova tržišta. Uz takvog partnera lako bi obezbjedili dugoročan kredit od mnogo više od tih 10-tak miliona, za koliko se prodaje biser Crne Gore, i sa samo 3-4 odsto kamate"
252 pregleda 6 komentar(a)
Institut Igalo, Dr Simo Milošević, Foto: Slavica Kosić
Institut Igalo, Dr Simo Milošević, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 13.07.2015. 12:08h

Građanski pokret URA u Herceg Novom ukazao je da se ovih dana finalizuje projekat pacifikovanja Herceg Novog i "uz pomoć novskog DPS, i sličnih političkih mentaliteta, grad priprema na odluku o poklanjanju Instituta "Dr Simo Milošević".

Kako je naveo predsjednik odbora URA u Herceg Novom Milorad Đurović, slama se otpor i priprema završni udarac novskoj privredi.

"Odluku će vjerovatno donijeti na nekih 40 celzijusovih stepeni, da je anestezirani građani ne osjete. Nedavni događaji vezani za formiranje Izbora, koaliciona saradnja i smjena gradonačelnika, nijesu zbog demokratije, već zbog novskih resursa. Novljani moraju da se odluče hoće li svoj grad prosperitetan i civilizovan ili njegovu budvanizaciju. Hoće li Institut Igalo pacijente cijele godine, doktore i fizioterapeute, medicinske seminare, naučnike, filmske i druge umjetničke stvaraoce ili novi "energoprojektov" grad zatvorenih škura. Ako se to ponovi i Igaljani će sami šetati svojim mjestom 10 mjeseci godišnje, kao Novljani zadnjih par decenija", naveo je Đurović.

Iz URA predlažu da ekipa nezavisnih međunarodnih i domaćih stručnjaka sagleda poziciju i perspektivu te ustanove.

"Da se definišu najprofitabilniji centri osnovne djelatnosti Instituta i stimuliše takva aktivnost, likvidiraju najveća troškovna mjesta koja nijesu u funkciji osnovne djelatnosti, uvedu savremeniji rehabilitacioni programi, izvrši dokapitalizacija, urbanizuje i uz ograničenje gradnje proda zemljište neprofitabilnih objekata (npr. Dječje odjeljenje) i sredstva isključivo ulože u njegovu rekonstrukciju i modernizaciju".

Bez privatizacije, kako je naveo Đurović, u upravljanje Institutom treba uvesti eminentnu inostranu menadžersku kuću ili obezbjediti strateškog partnera.

"Izbor među kandidatima bi bio jednostavan: ne koliko taj menadžment košta već kakav mu je RevPar (prihod po raspoloživoj sobi) i za koja tržišta je specijalizovan. Jer pristup tržištu je tajna uspjeha. Treba nam partner koji puni kapacitete, a ne gradi stanove za tržište. Institutu trebaju nova tržišta. Uz takvog partnera lako bi obezbjedili dugoročan kredit od mnogo više od tih 10-tak miliona, za koliko se prodaje biser Crne Gore, i sa samo 3-4 odsto kamate. U međuvremenu, treba odbaciti privatizaciju zbog radnika Instituta, njihovih porodica, turizma grada, njegovog imidža i budućnosti", zaključio je Đurović.

Bonus video: