Kovačević: Niska zaposlenosti jedan od ključnih izazova

Dodala je da se Ministarstvo suočava i sa problemima velikog broja preduzeća u stečaju, kao i u radu Fonda PIO, čiju likvidnost ugrožava stalni rast broja penzionera. Tu su i "rad na crno", kao i zloupotrebe socijalnih davanja
5 komentar(a)
Zorica Kovačević, Foto: Jelena Jovanović
Zorica Kovačević, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 13.07.2015. 10:54h

Relativno niska stopa zaposlenosti od oko 50,4 odsto jedan je od najvećih izazova sa kojima se Crna Gora suočava na evropskom putu, saopštila je ministar rada i socijalnog staranja, Zorica Kovačević.

Ona smatra da je tranzicija uzrokovala preraspodjelu radne snage između sektora proizvodnje i usluga, ali da se, s druge strane, taj proces nije odvijao dinamikom koja bi omogućila da se apsorbuju izgubljena radna mjesta.

"Niska stopa zaposlenosti i relativno visoka nezaposlenost posljedica su tih procesa na tržištu rada. Mjere i aktivnosti koje sprovodimo u skladu sa strateškim dokumentima Vlade trebalo bi da doprinesu rješavanju problema nezaposlenosti", kazala je Kovačević za srbijanski list Danas.

Ona je dodala da se to, prije svega, odnosi na mjere i aktivnosti koje realizuju Zavod za zapošljavanje, odnosno na programe za visokoškolce, kao i projekte samozapošljavanja kroz odobravanje povoljnih kredita, koje realizuje Investiciono-razvojni fond i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Kovačević je podsjetila i da je jedan od ciljeva zemalja EU, gdje stopa zaposlenosti iznosi 65 odsto, približavanje granici od 75 odsto zaposlenih do 2020. godine.

Ona je dodala da se Ministarstvo, pored nezaposlenosti, suočava i sa problemima velikog broja preduzeća u stečaju, kao i u radu Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO), čiju likvidnost ugrožava stalni rast broja penzionera. Tu su i "rad na crno", kao i zloupotrebe socijalnih davanja.

Kovačević je navela da je jedan od prioriteta Fonda PIO redovna isplata penzija i održavanje likvidnosti, dok je, kako je kazala, problem "sive ekonomije" globalnog karaktera, zbog čega ni Crna Gora nije imuna na tu pojavu.

"Teško je procijeniti koliki je obim sive ekonomije, ali izvjesno je da je ona prisutna kako u formalnom tako i u neformalnom sektoru. Preciznije rečeno, neformalna nezaposlenost, ili rad na crno, prisutna je kako u neregistrovanim, tako i u registrovanim preduzećima. Posljedica takvog rada je izbjegavanje plaćanja poreza i doprinosa, što u konačnom dovodi do problema za radnike i državu", saopštila je Kovačević.

Prema njenim riječima, "rad na crno" uzrokuje i probleme u radu drugih sistema, od socijalne zaštite do zdravstvenog i penzionog.

Kovačević je demantovala spekulacije da su povod za osnivanje socijalne inspekcije, čiji je postupak u toku, zloupotrebe zabilježene u dodjeli socijalnih davanja, zbog čega su već sankcionisani socijalni radnici u nekim centrima za socijalni rad.

"Razlog osnivanja socijalne inspekcije nije zloupotreba prava, već intencija da se i u ovoj, kao i u drugim oblastima, uspostavi efikasniji sistem kontrole, jer resorna ministarstva nijesu u mogućnosti da na odgovarajući način i efikasno obavljaju taj posao", zaključila je Kovačević.

Bonus video: