POLOŽAJ POTROŠAČA

Najviše žalbi na usluge iz oblasti telekomunikacija, električne energije i Vodovoda

"Konkretno, u marketima su česta kršenja Zakona o zaštiti potrošača, kao što je prevarno isticanje cijena, razlike u cijenama na policama i na kasi, nepotpunost deklaracija, istekli rokova trajanja proizvoda, nehigijena", dodala je Nikčević
124 pregleda 3 komentar(a)
Olga Nikčević, Foto: Luka Zeković
Olga Nikčević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.07.2015. 11:28h

Centar za zaštitu potrošača (CEZAP) u posljednja dva mjeseca je evidentirao oko 130 žalbi građana, od čega se najveći broj odnosio na javne usluge.

Direktor CEZAP-a, Olga Nikčević, rekla je da u tom periodu nije zabilježen primjetan rast žalbi potrošača u konkretnoj oblasti.

"Broj i vrsta žalbi se, može se reći, poklapa sa ranijim periodom, a žalbe su uglavnom sličnog karaktera, odnosno ponavljaju s"«, rekla je Nikčević agenciji Mina-business.

Ona je dodala da su se građani najviše žalili na usluge iz oblasti telekomunikacija, električne energije, kao i na one koje pruža Vodovod.

“Građani se najviše žale putem telefona, veći dio žalbi je pristigao i putem mejla, a nerijetko se dešava da potrošači dođu lično u naše kancelarije, kako bi dobili neophodne informacije, u cilju zaštite i ostvarivanja svojih potrošačkih prava", saopštila je Nikčević.

Ona je kazala da građani često imaju pritužbe na trgovački sektor.

"Konkretno, u marketima su česta kršenja Zakona o zaštiti potrošača, kao što je prevarno isticanje cijena, razlike u cijenama na policama i na kasi, nepotpunost deklaracija, istekli rokova trajanja proizvoda, nehigijena", dodala je Nikčević.

Prema njenim riječima, česti su prigovori građana na kvalitet odjeće, obuće i namještaja, tehničke uređaje, nepoštovanje i neizdavanje garancije, servisiranje, kao i to da trgovac daje pogrešne i nepotpune informacije.

"Od pojave instituta javnih izvršitelja, građani često upućuju prigovore na iste, a oni se najvećim dijelom odnose na nedostavljanje opomene građanima odnosno predloga o izvršenju, kako bi se ostavilo dovoljno vremena za ulaganje prigovora na predlog rješenja i time izbjeglo prinudno izvršenje, blokiranje računa građana, kao i obustavljanje novčanih sredstava sa računa, u većem iznosu, nego što je Zakonom o izvršenju o obezbjeđenju predviđeno", objasnila je Nikčević

Preporučujemo za Vas