Radnici Brodogradilišta blokirali magistralu u Bijeloj

„Na ovaj potez smo se odlučili jer iz ministarstava nema odgovora na naše zahtjeve," kazao je predstavnik radnika Mladen Krivokapić
0 komentar(a)
blokada Brodogradilište, Foto: Slavica Kosić
blokada Brodogradilište, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 13.07.2015. 09:22h

Radnici Jadranskog brodogradilišta danas su na 20 minuta blokirali magistralu u Bijeloj u znak protesta što, ni poslije 13 dana od uvođenja stečaja, nisu dobili nikakav zvaničan dokument, nije im se obratio niko iz resornih ministarstava niti se stečajni upravnik sastao sa njima.

Podsjećamo da bivši radnici Brodogradilišta traže isplatu zaostalih dugovanja. Traže da im se isplate 3,5 plate, otpremnine po kolektivnom ugovoru: 24 zarade, plus 500 eura po godini radnog staža, povezivanje radnog staža, isplatu zimnice, stanarine za podstanare, kao i uplatu sredstava za stambeni fond. Te njihove zahtjeve podržali su jednoglasno i Odbornici SO Herceg Novi i zahtjev da se oni ispune uputili Vladi Crne Gore.

Od 392 zaoslenih, 126 će uz otpremninu, za koje je sredstva obezbijedila Vlada, napustiti kompaniju, kao i 70 radnika koji su stekli uslove za prijevremenu penziju.

„Na ovaj potez smo se odlučili jer iz ministarstava nema odgovora na naše zahtjeve," kazao je predstavnik radnika Mladen Krivokapić. On ističe da su nakon što im se ispune zahtjevi spremni da nastave radove na brodu(ovima) koji su na remontu u Brodogradilištu.

“Mi više nismo radno angažovani te nismo u mogućnosti da zaustavljamo ili dozvoljavamo da brodovi izlaze iz dokova“, kazao je Krivokapić.

Nada da će današnja blokada magistrale biti opomena odgovornima da se pozabave njihovim statusom i zahtjevima. Protest radnika Brodogradilišta danas su podržali mještani i predstavnicfi sindikata Instituta Dr Simo Milošević u Igalu.

Bonus video: