"VLADA ČASTILA GRAĐANE NOVIM POSKUPLJENJEM"

Stanić: Obnovljivi izvori energije - nekako čudno piše kumovi i sin

"Na računu od 100 eura ćete struje platiti samo 30-tak eura struje, ostalo su nadoknade, mrežni kapaciteti, PDV i naravno "biznisi" kumova i sina"
2731 pregleda 14 komentar(a)
Mirko Stanić, Foto: Savo Prelević
Mirko Stanić, Foto: Savo Prelević

Vlada i Elektroprivreda Crne Gore će kroz dvije aktivnosti dovesti do povećanja struje za najmanje 5,4 odsto do 8,8 odsto u prva dva mjeseca što je najveće povećanje u proteklih nekoliko godina i što će dovesti do inflatornog udara koji će značajno osiromašiti građane, saopštio je portparol Socijaldemokratske partije (SDP) i član predsjedništva Mirko Stanić.

Račun za struju veći 2,7 odsto, EPCG uvodi tarifne modele

On je naveo da Vlada, direktno ili preko preduzeća u svom vlasništvu, skoro svake godine "građanima Novu godinu čestita talasom poskupljenja".

"Predhodne dvije godine je to bilo uvođenje akciza na gorivo i povećanje stope PDV-a, a ove godine je na red došla struja koja, pored hrane, često predstavlja najveći izdatak za prosječnu crnogorsku porodicu. Struja je već od januara povećana za 2.7 odsto, bez predhodne najave i uz nemušta objašnjenja o obnovljivim izvorima energije. OIE - nekako čudno piše kumovi i sin. Koji će sve da založe, samo da podignu još jednu elektranu, jer im taj biznis ne može propasti dok je kuma odnosno tate na vlasti. A profit za taj biznis će da plate stotine hiljada građana Crne Gore, koji su već neprijatno iznenađeni računom za struju za januar u kojem je preko duplo povećan iznos za dvije tarife OIE 1 i OIE 2 i gdje sada već na oko 100 eura računa plaćate blizu 10 eura za ove porodične biznise", saopštio je Stanić.

Naveo je da građani kilovat struje koji potroše u jeftinoj tarifi plaćaju 2.45 centi, a da je nadoknada za obnovljive izvore energije ako se troši preko 300 kilovata skoro 1 cent.

"Na računu od 100 eura ćete struje platiti samo 30-tak eura struje, ostalo su nadoknade, mrežni kapaciteti, PDV i naravno "biznisi" kumova i sina. S druge stane, EPCG, koja je od prošle godne sa crnogorskim menadžementom i gdje država Crna Gora treba da ima skoro 70 odsto akcija, poslije godine u kojoj je ostvarila skoro 50 miliona eura profita donosi odluku o povećanju struju od 1. marta za 2.7 odsto do 6 odsto čime će značajno udariti na standard građana. Znajući da je struja ugrađena u skoro proizvode i usluge u našoj zemlji sigurno će se stvoriti inflatorni udar koji je prošle godine zbog akciza i PDV-a smanjio vrijednost plata i penzija za oko 3 odsto".

Stanić zaključuje da jedini koji će "od ovoga zaraditi su vlasnici mHe i vjetroelektrana, kojima će se preliti milioni iz osiromašenih džepova građana Crne Gore".