CBCG: Kriza u Grčkoj ne utiče na Universal Capital banku

„Banka je osnovana grčkim kapitalom, ali je povlačenjem većinskog vlasnika, Viktora Restisa iz vlasničke strukture, prešla u dominantno vlasništvo Sigma grupe Holding Podgorica, čiji je vlasnik Petros Statis koji je grčki državljanin, ali ima i crnogorsko državljanstvo“, rekli su agenciji Mina-business iz CBCG
52 pregleda 2 komentar(a)
bankomat, Foto: Shutterstock.com
bankomat, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 12.07.2015. 09:40h

Kriza u Grčkoj nema direktnih posljedica niti uticaja na Universal Capital banku, koja je osnovana grčkim kapitalom, saopštili su iz Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Iz CBCG su, odgovarajući na pitanje da li su kontrolisali tu banku, s obzirom na to da je u većinskom vlasništvu biznismena iz Grčke koju potresa dužnička kriza, kazali da u okviru supervizorskih aktivnosti kontrolišu cjelokupan bankarski sistem, pa je, s tim u vezi predmet kontrole i Universal Capital banka.

„Banka je osnovana grčkim kapitalom, ali je povlačenjem većinskog vlasnika, Viktora Restisa iz vlasničke strukture, prešla u dominantno vlasništvo Sigma grupe Holding Podgorica, čiji je vlasnik Petros Statis koji je grčki državljanin, ali ima i crnogorsko državljanstvo. Centralna banka ovu banku nakon vlasničke promjene tretira kao domaću“, rekli su agenciji Mina-business iz CBCG.

Universal Capital banka, kako su dodali, nema depozita kod grčkih banaka tako da grčka kriza ne može imati neki značajniji uticaj na njen rad.

Iz CBCG su naveli da je u prethodnoj godini učešće neto stranih direktnih investicija iz Grčke u Crnu Goru je bilo manje od jednog promila ukupnog priliva, tako da se ne očekuje negativan direktan efekat.

Grčka je dostavila novi paket mjera koji je u skladu sa zahtjevima međunarodnih kreditora da poveća poreze i smanji državni trošak na penzije, a zauzvrat Atina očekuje 53,5 milijardi eura pomoći.

„Ovim predlogom, grčki narod i grčka Vlada potvrđuju svoju predanost da ispune reforme koje će Grčkoj osigurati članstvo u eurozoni i izlazak iz ekonomske krize. Grčka Vlada se obavezuje da će u potpunosti ispuniti sve predložene reforme”, naveo je grčki premijer Aleksis Cipras u pismu upućenom Briselu uz spisak reformi.

O tome raspravljaju ministri finansija eurozone na sastanku u Briselu koji je jutros nastavljen nakon što sinoć nije postignut dogovor.

Situacija u prezaduženoj Grčkoj biće i na dnevnom redu samita šefova zemalja članica eurozone u 16 sati.

Samit čelnika svih 28 članica Evropske unije, na kojem je danas trebalo da bude donesena konačna odluka o Grčkoj, otkazan je.

Bonus video: