Zašto kasni promjena na čelu Uprave za igre na sreću?

UPIS, koji kontrolišu Mićunović i Grbović, tražio smjenu Ćulafića. Vlada dala saglasnost 11. juna da ga zamijeni Vukčević,a još nije
203 pregleda 0 komentar(a)
Brano Mićunović, Foto: Luka Zeković
Brano Mićunović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.07.2015. 20:03h

Ministarstvo finansija još nije razriješilo vršioca dužnosti direktora Uprave za igre na sreću Marka Ćulafića i na njegovo mjesto postavilo Iliju Vukčevića, iako je Vlada dala saglasnost na to još na sjednici od 11. juna.

Iz Ministarstva finansija nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” zbog čega još nije sprovedena ova odluka koju je Vladi predložio ministar finansija Radoje Žugić.

U odluci je navedeno da je Ćulafić tražio razrješenje. On je za vršioca dužnosti izabran u aprilu 2012. godine. U posljednje dvije godine protiv njega je Udruženje priređivača igara na sreću (UPIS), kojeg kontrolišu kontroverzni biznismeni Branislav-Brano Mićunović i Sava-Džigi Grbović, vodilo skoro svakodnevnu kampanju.

UPIS je u decembru 2013. Žugiću zvanično uputio inicijativu za smjenu Ćulafića. Razlog su vidjeli u tome što je Ćulafić pokušao da naplati četiri miliona eura od preduzeća Džek pot za neplaćene koncesije. Vlasnici te firme po pola su Mićunović i Grbović.

Vukčević je direktor Instituta za pravne studije i jedini je doktor nauka u oblasti poreza i poreskog prava u Crnoj Gori. Nakon što su krajem decembra usvojene izmjene Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, kojima se igračima oporezuje ukupan dobitak od igara na sreću sa 15 odsto, Vukčevićev Institut je kritikovao ta rješenja. Naveo je da ove izmjene neće biti primjenljive u praksi, predlažući, između ostalog, da se uvede iznos za dobitke koji se ne bi oporezivao, kao i da osnovica bude razlika između uplate i isplate. Takva slična rješenja postoje u Srbiji i Hrvatskoj.

Za pola godine od primjene ovog zakona pokazalo se da on nije primjenljiv u praksi, što su nezvanično kasnije priznali i iz Ministarstva finansija. Pokazalo se da je Vukčević bio u pravu i da je država izgubila prihode koje je u međuvremenu mogla da ima da je izmjena ovog zakona bila drugačije napisana.

Pred budućim direktorom je nekoliko izazova - novo rješenje za oporezivanja dobitaka od igara na sreću, izmjena zastarjelog Zakona o igrama na sreću, primjena tek uvedenog online nadzora kojim bi se kontrolisao tok novca kod priređivača i pronalaska rješenja za suzbijanje sivog tržišta u ovoj djelatnosti.

Biće potrebno i preciznije definisati šta su to lutrijske igre na koje monopol ima Lutrija Crne Gore, čiji je zvanično većinski vlasnik Grbović. Sporno pitanje je igra “toto” koja je u suštini ista kao sportska kladionica, ali je Lutriji dozvoljeno da je nazove lutrijskom igrom i time izbjegne plaćanje fiksne koncesije od 500 eura po naplatnom mjestu. S obzirom na oko 100 naplatnih mjesta Lutrije godišnje izbjegne plaćanje oko 600.000 eura potencijalnih obaveza.

Bonus video: