Može li zgrada na teniskom terenu

Ovo je jedina slobodna parcela u betoniranom Pržnu. Statis sada može tražiti izmjenu DUP-a
89 pregleda 24 komentar(a)
Maestral, Foto: Vesko Belojević
Maestral, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 10.07.2015. 17:24h

Kupovinom hotela i kazina Maestral grčki biznismen Petros Statis, osim što je postao gazda najekskluzivnijeg dijela crnogorske obale od Pržna do Svetog Stefana, dobio je u vlasništvo jednu od najatraktivnijih neizgrađenih parcela u Pržnu.

Radi se o lokaciji uz samu plažu, od ulaza u Pržno do Maestrala, gdje se trenutno nalaze teniski tereni i hotelski parking. Ona je jedina ostala neizgrađena u praktično betoniranom Pržnu.

Iako su planeri na ovoj lokaciji predvidjeli garažu sa četiri sprata i manju hotelsku lamelu sa apartmanima na prizemlju i jednom spratu, Statis sada može tražiti izmjenu kao što je to uradio u slučaju Miločerskog parka.

Detaljnim urbanističkim planom „Pržno - Kamenovo - Podličak“, hotelski kompleks Maestral nalazi se na urbanističkoj parceli 3 od 23.173 kvadrata. Prvobitni hotel, zauzimao je svega 5.000 kvadrata ovog placa. Bivši vlasnik, Slovenački HIT je prije pet godina, kada je Opština radila ovaj DUP, dobio mogućnost da novim objektima zauzme još 2.500 kvadrata zemljišta. Planom je jasno naznačeno da maksimalna spratnost na kompletnoj parceli ne smije preći četiri sprata, kao i da se na kompleksu može izgraditi ukupno 24 hiljada kvadrata bruto građvinske površine. Parcela je predviđena isključivo za turizam, odnosno izgradnju hotelskih kapaciteta i pratećih sadržaja.

Statis, preko svoje firme Monte Rock iz Podgorice, postao je vlasnik 75,01 odsto kompanije HIT Montenegro u čijem sastavu je Maestral i kazino.

Za proteklih 14 godina, od kada je Maestral privatizovan, slovenački HIT je u dva navrata radio dogradnju, prvo kazina i kongresnog centra, da bi prije pet godina napravio novi depadans hotela. Parcela gdje su teniski tereni ostala je neizgrađena. Na susjednoj, van kompleksa, su apartmani Emerald bay.

Statis je mogućnost da gradi apartmane i vile za prodaju dobio u samom stoljetnom parku Miločer.

Iako još nije usvojen planski dokument za Miločerski park, Ministarstvo održivog razvoja i turizma raspisalo je početkom juna konkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje. Programskim zadatkom, kojeg je u martu usvojila Vlada, predviđena je gradnja duplo više kapaciteta na obali od Miločera do Svetog Stefana.

Tim dokumentom Statisova firma Adriatik propertiz dobija mogućnost da na najeskluzivnijoj turističkoj lokaciji Miločerskom parku izgradi 88 apartmana - 66 u novom hotelu Kraljičina plaža i 12 naspram grad-hotela Sveti Stefan. Predviđa se i mogućnost rekonstrukcija i dogradnja pet starih vila, čija će kvadratura biti utrostručena. Iako je samo zakupac tog prostora Statis bi stanove i apartmane mogao da prodaje.

Sve to biće moguće jedino ako skupština usvoji aneks ugovora o zakupu, kojem se zasada protive opozicija i SDP.

Bonus video: