MANS: Vlada protivzakonito oslobodila Kineze takse za gorivo

"Zakon o autoputu ne ostavlja prostor da izvođač radova bude oslobođen sporne takse na gorivo"
114 pregleda 6 komentar(a)
Dejan Milovac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dejan Milovac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.07.2015. 13:29h

Vlada je, odlukom da izvođača radova na prioritetnoj dionici Smokovac-Mateševo oslobodi plaćanja takse u iznosu od sedam centi, prekršila tek donijeti Zakon o autoputu, saopštili su iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Vlada je, kako kaže direktor Istraživačkog centra MANS-a, Dejan Milovac, na taj način otvorila i ogroman prostor za zloupotrebe imajući u vidu gotovo nepostojeće kapacitete države za kontrolu velikih projekata kakav je izgradnja autoputa Bar-Boljare.

„Naime, oslobađanje od takse na gorivo se ne zasniva na Zakonu o autoputu, kao što je to definisano za poreze na dodatu vrijednost (PDV) i na dobit, naknade za koncesije i poreze i doprinose na radnu snagu, već predstavlja jednostranu odluku Vlade da kinesku kompaniju i njene partnere u Crnoj Gori relaksira jednog dijela troška koji će nesporno značajno uticati na profit koji će ostvariti od ovog posla“, naveo je Milovac u saopštenju.

U tom smislu, kako je dodao, Zakon o autoputu ne ostavlja prostor da izvođač radova bude oslobođen sporne takse na gorivo.

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila dopunu Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata kojom se izvođač radova na autoputu Bar-Boljare, Kineska korporacija za izgradnju puteva i mostova (CRBC), oslobađa plaćanja naknade od sedam centi po litru goriva.

„Vlada u obrazloženju odluke koju je u četvrtak usvojila nije pružila čak ni grubu ekonomsku procjenu koliko novca će se manje sliti u državni budžet, što, kada se uzme opšta procjena učešća troškova goriva u ukupnim troškovima prilikom izvođenja građvinskih radova, svakako neće biti mala suma“, poručio je Milovac.

On je rekao da odluka, pored toga što je donijeta nezakonito, omogućava izvođaču i podizvođačima da gorivo kupljeno po povlašćenoj cijeni koriste i za druge projekte mimo izgradnje autoputa, ostvare značajnu uštedu u troškovima i shodno tome povećaju profit.

„U praksi će već sjutra biti nemoguće kontrolisati da li se gorivo kupljeno za potrebe izgradnje radničkog kampa i pristupnih puteva koristi samo na tim gradilištima, ili se mašine izvođača i podizvođača koriste i na drugim, privatnim projektima“, naveo je Milovac.

On je saopštio da su se u Vladi odlučili na oslobođanje od te akcize iako su, kako je dodao, sasvim dobro znali da trenutno ne postoje kapaciteti niti procedure kojima bi se obezbijedilo da ne bude zloupotreba.

„Ovo se takođe odnosi i na oslobađanje od PDV-a, poreza na dobit, radnu snagu, uvoz mašina, ali će posebno biti problematično za točenje naftnih derivata čija potrošnja predstavlja značajnu stavku u građevinskom biznisu“, rekao je Milovac.

On je saopštio da je Odluka donijeta u momentu kada Ustavni sud još razmatra zakonitost Uredbe po osnovu koje se građanima već mjesecima, kako je rekao, nezakonito naplaćuje sporna taksa.

„Vlada je uprkos svemu odlučila da kineskog partnera oslobodi plaćanja ove takse, a sa druge strane, zahvaljujući potpunoj pasivnosti tužilaštva, građani i dalje plaćaju punu cijenu te nezakonite odluke“, zaključio je Milovac.

Bonus video: