Izdvajanje Distribucije iz EPCG kasni četiri godine

EPCG je u martu prošle godine dostavila RAE program razdvajanja koji bi se obavio u dvije faze do aprila ove godine, ali i taj rok nije poštovan
90 pregleda 2 komentar(a)
dalekovod, Foto: Savo Prelević
dalekovod, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.07.2015. 19:01h

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) nema precizan odgovor na pitanja kada će se od nje izdvojiti preduzeće Distribucija. To je jedan od najvažnijih preduslova za razvoj tržišta električne energije u Crnoj Gori, odnosno pojavljivanja drugih snabdjevača i konkurencije.

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) u izvještaju o stanju u energetskom sektoru za prošlu godinu je navela da je pravno razdvajanje EPCG i njene funkcionalne cjeline Distribucija trebalo da se završi 2011. godine, što još nije urađeno, te da su više puta insistirali da se taj posao završi.

EPCG je u martu prošle godine dostavila RAE program razdvajanja koji bi se obavio u dvije faze do aprila ove godine, ali i taj rok nije poštovan.

"EPCG već duže intenzivirano radi na projektu odvajanja FC Distribucija u cilju iznalaženja najboljeg modela za funkcionisanje nove kompanije. Projekat je u završnoj fazi i izvršeno je funkcionalno razdvajanje FC Distribucija, dok se ubrzo očekuje i pravno razdvajanje. To je kompleksan posao jer organizacione promjene, nakon izdvajanja Operatora distributivnog sistema, dovode i do određenih promjena u cijeloj kompaniji”, objašnjeno je iz “Vijestima” iz EPCG, dodajući da redovno obavještavaju RAE o rezultatima rada po fazama.

Iako FC Distribucija nije pravno izdvojena iz EPCG, ona je, kako je saopšteno, spremna da ispuni sve obaveze operatera distributivnog sistema ako se pojavi bilo koji nezavisni snabdjevač.

Kompanije u Crnoj Gori snadbjevače električne energije mogu da biraju od 2009, a domaćinstva od janura ove godine. Problem je što su se za licence prijavili samo EPCG i Montenegro bonus koji snabdijeva samo KAP. Iz EPCG-a smatraju da se drugi nisu pojavili zbog niske cijene električne energije.

RAE je navela da nema zakonske mehanizme da prisili EPCG da izvrši obavezu razdvajanja, te da će o tome obavijestiti Ministarstvo ekonomije.

"Vijesti” čekaju odgovor iz Ministarstva ekonomije šta namjeravaju da urade da bi EPCG ispunila zakonsku obavezu i hoće li u slučaju da nemaju nadležnosti o tome obavijestiti Vladu, pošto je država većinski vlasnik energetske kompanije.

Država u EPCG ima 57,02 odsto vlasništva, a italijanski partner A2A 41,75 odsto, a mali akcionari manje od dva odsto

Bonus video: