Ministarstvo nije prijavilo 5,33 miliona eura pomoći Bonusu

Nije jasno kako Bonus sada snabdijeva KAP strujom, da li su tržišne cijene ili nova pomoć
0 komentar(a)
Vladimir Kavarić, Foto: Savo Prelević
Vladimir Kavarić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.07.2015. 05:28h

Ministarstvo ekonomije je prošle godine državnoj kompaniji Montenegro bonus, u periodu kada je upravljala Kombinatom aluminijuma, dalo 5,33 miliona eura subvencija, ali o tome nije obavijestilo Komisiju za kontrolu državne pomoći.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je od Ministarstva ekonomije tražila dokumenta o tome kako je potrošen novac sa budžetske pozicije razvoj energetike, rudarstva i industrije - subvencije za proizvodnju i pružanje pomoći u toku 2014. godine.

Ministarstvo je poslalo dokument u kojem se navodi da su Montenegro bonusu od 9. januara do 20. juna prošle godine u 21 transakciji uplatili ukupno 5,33 miliona eura, bez detaljnijeg obrazloženja. U izvještaju Komisije za kontrolu državne pomoći za prošlu godinu se navodi da je pomoć od 5,33 miliona eura svrstana u “ostalu pomoć” koju je dodijelilo Ministarstvo ekonomije i da im ona nije prijavljena.

Montenegro bonus je upravljao KAP-om do 10. jula prošle godine, kada je fabriku i obaveze preuzela firma Uniprom Veselina Pejovića. Montenegro bonus je nastavio da KAP snabdijeva električnom energijom. Regulatorna agencija za energetiku je u izvještaju za 2014. navela da je Montenegro bonus fakturisao za KAP 32,6 miliona eura, ali da im nije dostavljen podatak o naplaćemom iznosu.

Koordinator MANS-a Ines Mrdović kazala je “Vijestima” da je Ministarstvo ekonomije bilo dužno da prijavi pomoć koja je data Montenegro bonusu i da je neprijavljivanjem prekršen Zakon o kontroli državne pomoći, a time i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

“Čitavim slučajem bi moralo da se pozabavi državno tužilaštvo. Poznato je da zvaničnicima u Ministarstvu ekonomije kršenje propisa o državnoj pomoći zbog KAP-a nije strano. Posebno zabrinjava što javnost ni danas ne zna pod kojim uslovima Montenegro bonus trenutno obezbjeđuje struju za KAP”, kazala je Mrdović.

On je navela da se taj ugovor krije od javnosti, pa nije poznato koliko je zasnovan na tržišnim uslovima, a koliko je njime omogućena eventualno nova državna pomoć za privatnu kompaniju.

Uniprom je na oglasu stečajne uprave za imovinu aluminijumske kompanije ponudio 28 miliona eura. Međutim, 10. jula prošle godine je preuzeo upravljanje fabrikom po ugovoru o poslovno-tehničkoj saradnji sa stečajnom upravom, a da nije platio ugovorenih 28 miliona. Prva četiri miliona uplatio je tek dva mjeseca kasnije, a još 10,02 u martu ove godine. Preostali dio treba da uplati sredinom septembra. Rokovi su mu produžavani zbog tužbi koje je pokrenuo bivši vlasnik CEAC-a.

Bonus video: