Promjena akciza ako prođe EK

Vlada bi veću akcizu na dizel za industrijske i komercijalne svrhe (proizvodnja, prevoz...), što bi moglo uticati na povećanje proizvoda i usluga
85 pregleda 2 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Ažurirano: 08.07.2015. 08:28h

Predlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama povučen je sa dnevnog reda Vlade jer još nije dobijeno mišljenje Evropske komisije.

“Mišljenje Evropske komisije se u postupku pristupanja uvijek traži kada je riječ o propisima za koje je obavezno usklađivanje. Zakon će se ponovo razmatrati nakon dostavljanja mišljenja Evropske komisije”, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva finansija.

Predloženim izmjena, u koje su “Vijesti” imale uvid, predviđeno je da akcize na motorno gorivo koje se koristi prilikom izgradnje autoputa iznosi 169 umjesto 350 eura na hiljadu litara.

Usvojenom izmjenom sa kraja prošle godine bilo je predviđeno da investitor za autoput ili njegov podizvođač plate punu cijenu goriva, a da im se razlika naknadno vrati. Sa sada predloženim izmjenama odmah bi platio već umanjenu cijenu. Podzakonski akt kojim bi precizirali ovu proceduru donijelo bi Ministarstvo finansija u roku od 60 dana od stupanja na snagu ovih izmjena zakona.

Istovremeno Vlada bi povećala akcizu na dizel za industrijske i komercijalne svrhe (proizvodnja, prevoz,...) sa 169 na 350 eura na hiljadu litara, što bi u slučaju usvajanja moglo uticati na povećanje proizvoda i usluga.

Za poljoprivrednu, šumarsku i mehanizaciju na skijalištima ostaje pravo na povraćaj akcize ali se uvodi kontrolna kartica za korisnike. Ovo pravilo važilo bi od 1. januara 2016.

Za gaziranu vodu sa zaslađivačima i aromama akciza se povećava sa 10 na 10,5 eura po hektolitru. To bi iznosilo 0,05 centi po litru.

Planiranim izmjenama se uvodi prirodni plin kao akcizni proizvod ali će akciza biti nula eura ako se koristi kao motorno gorivo, za industrijske i komercijalne svrhe i za grijanje. Ta norma važila bi od 1. januara 2017. godine. Za njega sada ne postoji akciza.

Akciznu dozvolu za skladišta akciznih proizvoda mogla bi tražiti i fizička lica, a sada je to moguće samo za registrovane firme.

Korisnik koji je oslobođen plaćanja akciza može dobiti dozvolu za oslobađanja do 12 mjeseci nakon čega je može produžiti, sada nije preciziran rok do kada ona može da traje.

Izmjenama se preciznije definišu otpremanje robe iz carinskih skladišta u slobodne carinske prodavnice na graničnim prelazima (fri šopovi).

Uvode se nova pravila za označavanje mineralnih ulja, koja bi se primjenjivala od 1. jula 2016. godine.

Bonus video: