ZASIJEDANJE LOKALNOG PARLAMENTA

Odbornici SO Herceg Novi podržali zahtjeve radnika Jadranskog brodogradilišta

Opština Herceg Novi opredijelila je 10.000 eura pomoći radnicima Brodogradilišta koji su u najtežoj materijalnoj situaciji
4 komentar(a)
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 07.07.2015. 11:51h

Odbornici SO Herceg Novi na današnjem zasjedanju bili su jedinstveni u predlogu DPS-a da Vlada Crne Gore, kao većinski vlasnik Jadranskog brodogradilišta Bijela, prije stečajnog postupka poveže radni staž zaposlenima, a iz stečajne mase podmiri te troškove u Budžetu Crne Gore.

Jednoglasno je usvojen i njihov predlog da Vlada isplati zaostale zarade i ostale naknade zaposlenima, uz preporuku da se najmanje jedna zaostala plata isplati hitno, kao i da se u okviru budžetskih rezervi Vlada obezbijede sredstva za isplatu otpremnina po važećem kolektivnomn ugovoru, ili ako to nije moguće da se u ta sredstva obezbijede u okviru povjerilačkih potraživanja iz stečajne mase.

Odbornici su bili jedinstveni i da od Vlade zahtijevaju da u Brodogradilištu budu radno angažovani preostali radnici, što je bio predlog SNP i nezavisnog odbornika Obrada Gojkovića kao i da državni organi ispitaju odgovornost svih, a posebno menadžmenta Brodogradilišta za rad u posljednjih 20 godina (predlog SNP). Jednoglasno je prihvaćen i zahtjev Novske liste da revizorska komisija ispita poslovanje bjelske kompanije u posljednjih pet godina. 

Za predlog da se nakon stečajnog postupka sprovede plan prestrukturiranja Brodogradilišta u „skladu sa potrebama mještana Bijele i građana Herceg Novog, kroz uvođenje programa remonta i proizvodnje jahti mega jahti, programa kruzinga ( u skladu sa nekadašnjom ponudom Rojal Karibiena) i turističko – trgovinske djelatnosti, kao logističke podrške novim djelatnostima nije glasalo pet odbornika (SNP I kluba Demokrata HN) koji su bili uzdržani. 

Opština Herceg Novi opredijelila je 10.000 eura pomoći radnicima Brodogradilišta koji su u najtežoj materijalnoj situaciji.

Ovim zaključcima prethodila je na momente žustra rasprava u kojoj su odbornici opozicije za loše poslovanje i stečaj u Brodogradilištu optuživali DPS i njegove kadrove koji su rukovodili kompanijom. 

„Na djelu je bilo sistematsko uništavanje Brodogradilišta i njegova priprema za privatizaciju osmišljenu u skladu sa privatnim interesima“, konstatovala je Danijela Đurović odbornica SNP.

Ona je navela da su kadrovi koji su rukovodili Brodogradilištem, uprkos lošem poslovanju „nagrađeni“ rukovodećim mjestima u državnim institucijama.

Zoran Kovačević odbornik DPS je kazao da je loša ekonomska situacija i kriza na pomorskom tržištu, dovela Brodogradilište u težak položaj, a ne menadžment koji je bio na čelu i kada je kompanija poslovala uspješno.

Predstavnik radnika Brodogradilišta Mladen Krivokapić koji je prisustvovao sjednici lokalnog parlamenta, istakao je da  radnici neće odustati od zahtjeva da im se isplate zaostale zarade i naknade , poveže radni staž i isplate otpremnine po kolektivnom ugovoru i da će istrajati u mirnim protestima i okupljanima ispred Brodogradilišta  do njihovog ispunjenja.

"Iako su svi zaposleni „poslati“ na Biro rada , radnici još brinu o imovini", kazao je Krivokapić , "jer osjećaju odgovrnost prema imovini koju su i oni svojim radom i odricanjem stvarali prethodnih decenija."

Krivokapić je kazao da radnički zahtjevi imaju prije svega socijalni i ekonomski karakter i da će se truditi da se oni ne politizuju.

U Bijeloj je u toku je razgovor predsjednika skupštinske Komisije za kontrolu privatizacija Janka Vučinića sa radnicima Brodogradilišta. 

Preporučujemo za Vas