Ko to tamo tjera investitore?

Izgleda da premijer ne može više da privuče ni investitore sa sumnjivim kapitalom, a posebno nakon krize u vladajućoj koaliciji. Zato bi da ukine parlament
78 pregleda 36 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Zoran Đurić
Milo Đukanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.07.2015. 19:31h

Jedan po jedan, propadaju tenderi za prodaju crnogorskih preduzeća ili valorizaciju turističkih lokaliteta. Investitora ni za lijek, bez obzira radi li se o sjeveru ili jugu Crne Gore, kompanijama ili prirodnim biserima. Samo tokom prošlog mjeseca propalo je pet tendera, a Savjet za privatizaciju u iščekivanju investitora prolongirao rokove.

Tako još nema zainteresovanih za - izdavanje u dugoročni zakup zemljišta i akvatorijuma na lokaciji između Njivica i ušća Sutorine u Herceg Novom i izgradnju baznog naselja planinskog centra Kolašin 1600. Niko se nije prijavio ni na tender za izdavanje i dugoročni zakup zemljišta namijenjenog izgradnji turističkog kompleksa ECOlodge u Vranjini. Taj tender propao je sedmi put. Radi se o oko 13,13 hiljada metara kvadratnih zemljišta u atraktivnoj zoni nacionalnog parka Skadarsko jezero, koje Vlada daje pod zakup od 90 godina.

U junu je zbog nezainteresovanosti prolongirana i prodaja dva dijela lokaliteta na kom se nalazi Fabrika Gornji Ibar u Rožajama, kao i za izdavanje u dugoročni zakup zemljišta i akvatorijuma na lokaciji Donja Arza u Herceg Novom. Početkom juna prolongiran je, prema podacima Savjeta za privatizaciju, i međunarodni tender za izdavanje u dugoročni zakup vojnoturističkog kompleksa Mediteran na Žabljaku.

Da je zbog toga nervozan, Đukanović je pokazao i na posljednjem kongresu DPS-a 20. juna ove godine, kada je saopštio: „Investitore ne smijemo čekati, moramo ih tražiti“. Članstvo u NATO, kazao je tada - ,,biće ohrabrujući signal investitorima”.

U međuvremenu je Đukanović pokušavao investicije da privuče izmjenama zakona štetnim po javni interes i građane, i u koliziji sa evropskim putem - od Predloga zakona o eksproprijaciji do Nacrta zakona o uređenju prostora. I jedan i drugi dokument pokazali su Đukanovićevu namjeru da pošto poto sebi omogući poziciju svemoći, onoga koji može jedini da pregovara sa investitorom i ponudi mu sve

Sve su prilike da premijer ne može više da privuče ni investitore sa sumnjivim kapitalom.

„Neuspjeh Đukanovića da provuče zakonske olakšice u skupštini dodatno je zabrinuo investitore. Istovremeno, njegovo insistiranje na ničim ograničenoj eksproprijaciji udaljiće ih od pomisli da ovdje išta ulažu”, kaže za Monitor Dejan Mijović, koordinator Građanskog pokreta URA za ekonomsku politiku. Mijović je ranije ovog mjeseca upozorio da je gubitak kredibiliteta vlasti toliki da se ni strani ni domaći investitori ovdje više neće izlagati većem poslovnom riziku čak i da ih Vlada oslobodi svih poreza, carina i dažbina.

„Suštinski najporaznija posljedica raspada ili produženog mrcvarenja DPS/SDP koalicije će biti potpuni izostanak novih investicija i usporavanje postojećih, tj. opadanje privrednog rasta i zaoštravanje socijalne krize. Samo promjena ove i uspostavljanje nove stabline vlasti a ne eventualni novi kompromis DPS/SDP može povratiti povjerenje investitora”, upozorava Mijović...

Opširnije čitajte u novom broju "Monitora"

Bonus video: