Odbor odbio predlog Damjanovića, SDP traži 100 miliona za sve opštine

Damjanović je predložio da se rebalansom u članu 10 stavka za garancije sa 101,6 miliona uveća na 108,6 miliona i da se taj novac usmjeri Investiciono-razvojnom fondu za refinansiranje dugova i neizmirenih obaveza opštine Kolašin
59 pregleda 14 komentar(a)
Odbor za ekonomiju, Foto: Zoran Đurić
Odbor za ekonomiju, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.07.2015. 14:18h

Skupštinski odbor za ekonomiju, finansije i budžet nije danas podržao predlog Aleksandar Damjanovića (SNP) o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu za 2015. godinu kako bi se obezbijedilo sedam miliona eura koje bi se usmjerile Opštini Kolašin da refinasira dugove i odblokira račun.

Predlog je je podržala opozicija (šest poslanika), protiv je bio Zoran Jelić (DPS), dok su tri poslanika DPS-a, nezavisni poslanik Damir Šehović I Almer Kalač(BS) bili uzdržani.

Damjanović je predložio da se rebalansom u članu 10 stavka za garancije sa 101,6 miliona uveća na 108,6 miliona i da se taj novac usmjeri Investiciono-razvojnom fondu za refinansiranje dugova i neizmirenih obaveza opštine Kolašin.

Zakonodavni odbor je ocijenio da je predlog tog akta u skladu sa Ustavom.

Tokom sjednice saopštena je informacija da je SDP predala u skupštinsku porceduru svoj predlog rebalansa budžeta kojim traži da se stavka za garancije uveća sa 101,6 na 208,6 miliona eura,

Od tog iznosa sedam miliona obezbijedilo bi se za Kolašin, a ostatak do sto miliona za ostale opštine koje koriste novac iz Egalizacionog fonda.

SDP je obrazložio da garancija za Kolašin koju bi dala Vlada ne znači veće rashode iz državnog budžeta zato što bi ta opština obaveze izmirivala novcem koji joj pripada iz Egalizacionog fonda.

Predsjednica opštine Kolašin Željka Vuksanović (SDP) kazala je da je glavni račun opštine bolokiran 1.849 dana, da je dio problema riješen tako što je reprogramiran dug za poreze i doprinose i da se dodatno uzme kredit kako bi pokrili ostatak dugova.

“Sve je to zamrzlo ministarstvo finasija” kazala je Vuksanović, dodajući da je godinama opština poslovala nezakonito preko paralelnih računa.

Potredsjednik Opštine Kolašin Đuro Milošević(SNP) kazao je da svako ko želi dobro Kolašinu treba da podrži predlog.

Vuksanović je na pitanje Zorana Jelića (DPS) da li imaju saglasnost ministarstva finasija na ovogodišnji budžet odgovorila da su poslalli nacrt resoru kojim rukovodi ministar Radoje Žugić, ali da odgovor nijesu dobili.

Jelić je kazao da su onda morali da donesu odluku o privremenom finasijranju, a ne da suprotno zakonu usvajaju budžet.

Vuksanović je potom pitala da li je bilo zakonito da godinama opština posluje posredstvom paralelnog računa.

Šehović je kazao da treba sisitemski riješiti problem za sve opštine, a ne parcijalno i da predlog Damjanovića ne doživljava kao politikantski, već pokušaj da se riješe problemi. Naveo je da zastupa po prvi put u parlamentu stav partije čije je osnivanje u završnoj fazi.

Nebojša Meodjević (DF) i Goran Tuponja (Pozitivna) su saopštili da podržavaju predlog Damjanovića.

Medojević je ponovio da se mora uraditi revizija dugova Kolašina i da će amandmanski djelovati u tom dijelu .

Odbor je razmotrio prošlogodišnji izvještaj o radu Fonda za zaštitu depozita (FZD).

Damjanović je najavio da će tražiti izmjene zakona o FZD-u kako bi se ta institucija oporezovala .

Bonus video: