Investitori se već javljaju: Milion eura za nova radna mjesta

Iz budžeta za novo radno mjesto od 3.000 do 10.000 eura, zavisno od bodovanja projekta. To znači da bi moglo biti zaposleno od 100 do 333 radnika. Projekat će nastaviti i dogodine
161 pregleda 5 komentar(a)
industrija, Foto: Shutterstock
industrija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.07.2015. 19:57h

Ukupan budžet za podsticanje direktnih investicija za ovu godinu je milion eura, koji će kao bespovratna podrška biti podijeljeni na javnom konkursu raspisanom 1. jula. Nastavak projekta planiran je i naredne godine, kazala je “Vijestima” sekretar Sekretarijata za razvojne projekte Biserka Dragićević.

Novčana podrška iznosi od tri do 10 hiljada eura po novootvorenom radnom mjestu za domaćeg radnika, u zavisnosti od broja bodova koji dobije njihov projekat. S obzirom na budžet projekta, može biti finansirano od 100 do 333 nova radna mjesta. Investitori mogu predati projekte do 1. septembra.

Dragićević je kazala da uredbe o podsticanju direktnih investicija definiše set atraktivnih podsticaja, zbog čega očekuju da će biti zainteresovanih stranih, ali i domaćih investitora za učešće u postupku po javnom oglasu.

“Do sada su iskazana preliminarna interesovanja od nekoliko kompanija, a s obzirom na to da ćemo nastaviti sa promocijom uredbe, kroz direktne kontakte sa potencijalnim investitorima, kao i kroz diplomatske i medijske kanale komunikacije, očekujemo da će učešće u ovom postupku uzeti značajan broj crnogorskih i stranih privrednih subjekata, te da će se preliminarna interesovanja formalizovati kroz dostavljanje prijava na oglas”, kazala je Dragićević.

Vlada ovaj projekat radi u saradnji sa organizacijom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) čiji je konsultant Mlađan Dinkić, bivši srbijanski ministar ekonomije koji je sličan projekat uspješno sproveo u toj državi. Plan je da se novac koji investitor bespovratno dobije u državni budžet ipak vraća kroz plaćanja redovnih poreza i doprinosa na zarade radnika i drugih dažbina.

Oglasom je predviđeno da ovo bude podrška za preduzeća koja se bave proizvodnjom i preradom ili hotelima sa više od tri zvijezdice u opštinama čiji je stepen razvoja manji od 75% prosječne razvijenosti.

Investitor će radnike za koje je dobio dotacije morati da zadrži od tri do pet godina. Novac dobija u tri rate kad ispuni uslove

Na tom spisku nalazi se 10 opština, devet sa sjevera i Cetinje.

Najviše bodova, a time i novca, po novozaposlenom radniku imale bi kompanije koje se kotiraju na međunarodnim berzama, imaju visok kreditni rejting, većinom posluju preko damaćih dobavljača, koriste visoku tehnologiju, nijesu zagađivači, ulažu u stručno osposobljavanje zaposlenih, izvoze sve ili većinu proizvoda i usluga...

Nakon završetka oglasa, ponude će biti otvorene i komisja će izabrati one koji ispunjavaju uslove i Sekretarijat će sa njima potpisati ugovor.

Korisnici će novac dobiti u tri rate. Prvu u roku od 90 dana od dana dostavljanja bankarske garancije za dobro izvršenje posla, drugu u roku od 90 dana od dana ispunjenja 50 % investicije u skladu projektom i treću u roku od 90 dana od dana postizanja pune zaposlenosti predviđene projektom. Sekretarijat će kontrolisati ispunjavanje obaveza.

“Korisnik sredstava dužan je da zadrži vrijednost investicionog projekta i broj novootvorenih radnih mjesta u kontinuitetu najmanje tri godine nakon završetka investicionog projekta za mala i srednja privredna društva, odnosno pet godina za velika privredna društva. U suprotnom, Vlada ima pravo da zahtijeva povraćaj dodijeljenih sredstava”, kazala je Dragićević.

Osim bankarske garancije za dobro izvršenje posla, kojom se Vlada štiti, korisnik će Sekretarijatu polugodišnje dostavljati izvještaje o realizaciji investicionog projekta, izvještaje revizora i procjenitelja, o uposlenju radnika i isplati zarada sa porezima i doprinosima.

Nerazvijeni Cetinje i devet sa sjevera

Na tom spisku nalazi se 10 opština, devet sa sjevera i Cetinje.

Prema listi stepena razvijenosti opština, koju će Sekretarijat koristiti priikom bodovanja projekata, najmanje razvijena crnogorska opština je Andrijevica čiji je stepen razvoja 37,92 odsto od razvijenosti prosječne opštine u Crnoj Gori. Ovo znači da je Andrijevica skoro tri puta manje razvijena od prosjeka.

Naredna najmanje razvijena Opština je Plav 38 odsto, a zatim slijede Bijelo Polje 38,06, Rožaje 39,64, Šavnik 49,4, Berane 60,08, Mojkovac 63,38, Kolašin 64,41, Pljevlja 70,74 i Cetinje sa 74,95 odsto razvijenosti prosječne opštine.

U Sekretarijatu za razvojne projekte kažu da se već javljaju investitori

Što je opština manje razvijenija, investitor će dobiti više novca po novootvorenom radnom mjestu.

Osam biznis zona, Podgorica nije definisala olakšice

Projekat u Srbiji bio je u vezi sa industrijskim zonama gdje su investitori besplatno na korišćenje dobili zemljište za gradnju fabrika i bili oslobođeni plaćanja brojnih naknada. Novac za dotacije i uređenje industrijskih zona najvećim dijelom obezbijedili su prodajom Mobtela, kojeg su ranije oduzeli Bogoljubu Kariću. U projektu je, prema informacijama iz srbijanskog ministarstva, otvoreno više od 55 hiljada radnih mjesta.

U Crnoj Gori postoji osam biznis zona otvorenih za ulaganje Kolašin, Bijelo Polje, Berane, Nikšić, Mojkovac, Cetinje, Ulcinj i Podgoricu.

“Sve navedene opštine, izuzev Podgorice, su definisale i usvojile paket olakšica za potencijalne investitore koji se odluče da posluju u okviru navedenih biznis zona. Investitorima je u biznis zonama omogućen prostor za neometano poslovanje, lakše otpočinjanje obavljanja djelatnosti po principu 'one stop shop' sistema, kao i korišćenje poreskih i administrativnih olakšica na državnom nivou i nivou lokalne samouprave”, kazala je Dragićević.

Privrednici koji pokrenu projekte u biznis zonama i zaposle radnike mogu koristiti subvencije, odnosno biti oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa na zarade, a u nedovoljno razvijenim opštinama i poreza na dobit za prvih osam godina poslovanja.

Opštine ih oslobađaju ili im smanjuju brojne dažbine poput prireza poreza na dohodak fizičkih lica, poreza na nepokretnosti, naknada za infrastrukturu.

Bonus video: