Džuović: Prodali su mjesto vašeg stradanja

Mirko Džuović, član ove boračke organizacije je u "Otvorenom pismu Drugovima palim borcima" konstatovao da je zakupom ostrva Latavica i tvrđave Mamula gdje su u Drugom svjetskom ratu zatvarani rodoljubi i antifašisti, “prodato mjesto njihovog stradanja”
5 komentar(a)
Mamula, Foto: Slavica Kosić
Mamula, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 04.07.2015. 12:31h

Na tradicionalnoj proslavi Dana borca - 4. jula održanoj u Sutorini, Mirko Džuović, član ove boračke organizacije je u "Otvorenom pismu Drugovima palim borcima" konstatovao da je zakupom ostrva Latavica i tvrđave Mamula gdje su u Drugom svjetskom ratu zatvarani rodoljubi i antifašisti, “prodato mjesto njihovog stradanja”.

“Prodali smo mjesto vašeg utamničenja i patnje, mjesto gdje su vas morili glađu i žeđu, mjesto gdje ste bili bolesni, mjesto gdje ste umirali. Prodali smo mjesto gdje ste pateći sanjali o ovom našem boljem danas. Mi, vaši potomci iz vašeg boljeg sutra, prodali smo mjesto vašeg prkosa i patnje. Dali smo ga u zakup na 45 godina, sa mogućnošću produženja za još toliko. Dali smo ga u zakup, jer mi, vaši potomci iz vašeg boljeg sutra, nismo znali šta da radimo s njim”, kazao je Džuović.

On je podsjetio da su 4. jula prije 74 godine donijeli odluku o sveopštem narodnom ustanku na cijeloj teritoriji tadašnje Jugoslavije.

“I podigli ste ustanak. Veličanstven i jedinstven.Ustanak, kada je cijela Evropa bila porobljena. Velike i moćne sile nacističke Njemačke i fašističke Italije, zajedno sa domaćim slugama, okupirale su našu domovinu. Vi niste ustuknuli. Niste se predali. Borili ste se. Dali ste najveću žrtvu. Dali ste svoje živote - 586 stanovnika Herceg-Novog je poginulo u Drugom svjetskom ratu: 350 boraca i 236 žrtava fašističkog terora”, kazao je Džuović.

“Drugovi pali borci, mi smo danas, a bićemo i svaki budući dan ponosni na vas. Teško nam je Drugovi pali borci jer se pitamo: da li će naši potomci imati zbog čega nas da pamte i spominju? Da li će naši potomci moći s ponosom da pričaju o nama, kao mi o vama? Drugovi pali borci, mi, vaši potomci iz vašeg boljeg sutra, mi smo se predali”, poručio je Džuović.

Prije pet dana Organizacija boraca Narodnooslobodilačkog rata 1941-1945. Herceg – Novi, uputila je Poslaničkim klubovima Skupštine Crne Gore i odborničkim klubovima Skupštine opštine Herceg Novi otvoreno pismo kojim daju podršku govoru o dugoročnom zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula Herceg Novi između Vlade Crne Gore i švajcarske kompanije Orascom Development Holding, koji je u Skupštinskoj proceduri.

Bonus video: