Za projekte Srbije i Crne Gore dostupno 2,16 miliona eura

Potencijalni korisnici tog Programa su, kako se navodi, neprofitna pravna lica registrovana u Crnoj Gori i Srbiji, i to: lokalne uprave i njihove institucije, udruženja opština, razvojne agencije, organizacije za podršku biznisu i socijalni partneri, organizacije i udruženja iz oblasti turizma i kulture, NVO, uključujući i nacionalna udruženja Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca
0 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock
novac, euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.07.2015. 16:24h

Ukupna vrijednost raspoloživog novca u okviru Trećeg poziva za Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora je 2,16 miliona eura.

Treći poziv u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora, koji finansira Evropska unija u okviru II komponente Instrumenta pretpristupne podrške (IPA) 2007-2013, otvoren je 19. juna za dostavljanje projektnih predloga u okviru dvije prioritetne mjere – Povećanje produktivnosti i konkurentnosti privrednih, ruralnih, kulturnih i prirodnih resursa programske oblasti, Prekogranične inicijative usmjerene na razmjenu ljudi i ideja sa ciljem poboljšanja saradnje stručne javnosti i civilnog društva.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, tim povodom, na Žabljaku i u Bijelom Polju organizovane su info sesije na kojima je učesnicima predstavljen Treći poziv za dostavljanje projektnih prijedloga – Vodič za aplikante i Prijavni paket.

Oko 100 učesnika obje info sesije – predstavnika lokalnih samouprava i institucija, organizacija koje se bave regionalnim razvojem, kulturnih i obrazovnih institucija, nevladinih agencija i turističkih organizacija iz programske oblasti, su imali priliku da se upoznaju sa osnovnim pravilima i smjernicama za konkurisanje, prioritetnim oblastima, predviđenim sredstvima, kriterijumima prihvatljivosti, pravilima kofinansiranja, prihvatljivosti troškova aplikanata i drugih učesnika u projektu, te fazama ocjenjivanja.

"Ukupna vrijednost sredstava raspoloživih u okviru ovog poziva je 2.,16 miliona EUR, pri čemu je za prvu mjeru po državi raspoloživo 648.000 EUR, dok je za drugu mjeru opredijeljen iznos od 432.000 EUR“, kaže se u saopštenju.

Potencijalni korisnici tog Programa su, kako se navodi, neprofitna pravna lica registrovana u Crnoj Gori i Srbiji, i to: lokalne uprave i njihove institucije, udruženja opština, razvojne agencije, organizacije za podršku biznisu i socijalni partneri, organizacije i udruženja iz oblasti turizma i kulture, NVO, uključujući i nacionalna udruženja Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.

Potencijalni korisnici su i javne i privatne ustanove za zapošljavanje (centri za otvaranje novih radnih mjesta i sl.), institucije za stručnu i tehničku obuku, državne institucije ili agencije, organi odgovorni za zaštitu prirode (uključujući i NVO), javne ustanove/institucije odgovorne za upravljanje vodama; službe zaštite (vatrogasne, službe hitne pomoći, i dr.), škole i fakulteti, univerziteti i istraživački centri, međunarodne – međuvladine organizacije.

„Cilj Programa je da podrži i unaprijedi socio-ekonomsku i kulturnu saradnju između država, kao i da pruži podršku stanovništvu sa obje strane granice u rješavanju zajedničkih problema.

Rok za podnošenje rezimea projekta je 18. avgust“, saopšteno je iz Ministarstva.

Bonus video: