ITALIJANI BI MOGLI DA SE PRIDRUŽE CEAC-U I MNSS-U

A2A u Vašingtonu pokreće arbitražu?

Te tužbe mogle bi biti svojevrstan pritisak na crnogorsku vlast, s obzirom da su pregovori Vlade i A2A o produžetku saradnje u EPCG prolongirani do kraja jula. Glavni spor dvije strane je ulaganje u izgradnju drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, čemu se A2A protivi, dok Vlada insistira
72 pregleda 6 komentar(a)
Vlada CG i A2A, Foto: Gov.me
Vlada CG i A2A, Foto: Gov.me
Ažurirano: 03.07.2015. 13:49h

Tri evropske kompanije, uključujući italijansku A2A koja je partner državi u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) okreću se arbitraži u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), jer sudije evropskih sudova oklijevaju u tim slučajevima, piše italijanski portal “Formiche”.

Te tužbe, kako navode, mogle bi biti svojevrstan pritisak na crnogorsku vlast, s obzirom da su pregovori Vlade i A2A o produžetku saradnje u EPCG prolongirani do kraja jula. Glavni spor dvije strane je ulaganje u izgradnju drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, čemu se A2A protivi, dok Vlada insistira.

Iz Vlade je ranije saopštavano da ne očekuju arbitražnu tužbu sa italijanske strane već da će se dogovoriti.

Među zahtjevima A2A je i garancija na profitabilnost uloženog kapitala, autonomija u upravi i sigurnost cijena električne energije, a “Formiche” piše da bi procijenjena šteta koju je A2A do sada pretpjela mogla biti oko pola milijarde eura.

"Jeziva igra monopola u kojoj je italijanska kompanija u riziku gubljenja EPCG koju je 2009. godine dobila za 436 miliona eura; kiparska kompanija CEAC izgubila je KAP, najveću industrijsku kompaniju u državi a odmah nakon kupovine preduzeća 2007. godine otkriveno je da im je Vlada dala lažne finansijske podatke, dok je Željezara Nikšić holandskog MNSS-a prodata turskoj firmi”, navodi Formiche.

Portal piše da su Kiprani i Holanđani već imali sporove sa Vladom Mila Đukanovića te da se ukupna šteta sve tri kompanije može procijeniti na 1,5 milijardi eura ili trećinu ukupne ekonomije.

"Obrazac se stalno ponavlja - strani investitori se pozivaju da investiraju, potom se mijenjaju uslovi da bi se na kraju pojavila realna opasnost da osim gubitka početne investicije, investitori ostanu bez preduzeća, država bi je uzela nazad ili ponovo prodala”, opisuje italijanski medij.

Navodi se da je jedna kompanija već dobila prvi postupak na sudu u Vašingtonu (ne navodeći koja), dok bi i druge dvije mogle da pokrenu arbitražu u Vašingtonu do kraja godine.

Italijanki mediji u tekstu podsjeća da su se protiv premijera Mila Đukanovića i drugih vodili postupci su u Baru i Napulju za međunarodni šverc cigareta koji su arhivirani zbog njegovog političkog imuniteta. Navode i da su članovi njegove porodice umiješani u privatizaciju telekomunikacionog i energetskog sektora u Crnoj Gori.