Jasavić u Rožajama predstavila zakone za razvoj sjevera

"Ozbiljna vlada otvara radna mjesta i omogućava građanima da žive dostojanstveno od svoga rada, što ova Vlada nije činila."
5 komentar(a)
Azra Jasavić, Foto: Pozitivna Crna Gora
Azra Jasavić, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 03.07.2015. 11:00h

Pozitivna Crna Gora je predala u skupštinsku procedure predloge izmjena i dopuna Zakona o porezu na nepokretnost, Zakona o doprinosima na obavezno socijalno osiguranje, Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, Zakona o regionalnom razvoju i Zakona o porezu na dobit pravnih lica, koji imaju za cilj postizanje ravnomjernog razvoja Sjevernog regiona.

Potpredsjednica Pozitivne Azra Jasavić na trgu u Rožajama predstavila je zakone za razvoj sjevera.

"Ekonomsko nazadovanje sjevera uslovljeno je nedostatkom investicija i visedecenijske nebrige vlasti za razvoj ovog kraja. Sjever raspolaže resursima koji se domaćinski mogu eksploatisati, što ova vlast ne čini. Zato je nezaposlenost ključni problem zbog kojeg se ogroman broj stanovništva iseljava sa sjevera zemlje.To što aktuelna vlast minorizuje ovaj problem neće pomoći ovom kraju. Sa problemom iseljavanja valja se otvoreno suociti i priznati ga, jer to je prvi korak u njegovom rješavanju. Vlada mora hitno preduzeti sve neophodne mjere radi zaustavljanja iseljavanja. U suprotnom imaćemo za posljedicu promjene demografske i starosne strukture stanovništva uslijed čega sjever može ostati trajno nerazvijen, a gradovi bez ljudi", kazala je Jasavić u Rožajama.

Pozitivna Crna Gora predlaže ove zakonske izmjene sa ciljem da prekine politiku Vlade.

"Ozbiljna vlada otvara radna mjesta i omogućava građanima da žive dostojanstveno od svoga rada, što ova Vlada nije činila. Posljedice su nažalost vidljive odlaskom ljudi koji napuštaju svoja ognjišta tražeći pravednije mjesto za život svoje djece", navela je Jasavić.

"Predlogom zakona o dopuni zakona o doprinosima na obavezno socijalno osiguranje predvidjeli smo smanjenje svih stopa doprinosa od 20% za sjeverni region, dok bi poslodavac koji otvori tri radna mjesta bio oslobođen plaćanja doprinosa za trećeg zaposlenog. Ovim predlogom želimo stvoriti povoljniji poslovni ambijent za investitore sto će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta. Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti predvidjeli smo materijalno proširenje davanja u socijalnoj zaštiti, kroz davanje zemljišta na korišćenje radi obrađivanja. Evidentan problem Sjevernog regiona je nedovoljno iskorišćeno poljoprivredno zemljište, koje mogu obrađivati oni koji su sposobni za rad, ali nijesu u mogućnosti naći zaposlenje zbog nedostatka radnih mjesta u sjevernom region, zbog čega ne mogu biti korisnici materijalnog obezbjeđenja."

Pozitivna predlaže Vladi osnivanje Ministarstva za regionalni razvoj i razvijanje prekogranične saradnje sa zemljama regiona po evropskim standardima, jer je, kako navode, politikom tvrdih granica prema susjedima i neprilagođenom carinskom politikom prema lokalnom stanovništvu onemogucila nesmetanu ekonomsku saradnju, što je pospješilo iseljavanje.

"Preporučujemo Investiciono- razvojnom fondu i Zavodu za zapošljavanje da omoguće kreditiranje projekata sjeverne regije uz povoljnije uslove, bez kamatne stope i sa dužim grejs periodom otplate", navodi se u saopštenju Pozitivne.

Bonus video: