Herceg Novi: Lokalna vlast podržava zahtjeve radnika Brodogradilišta

Jedan od predstavnika radnika Mladen Krivokapić je i danas ponovio da neće odustati od svojih zahtjeva i da, dok se oni ne ispune, neće dozvoliti da ni jedan brod isplovi ni uplovi u Brodogradilište
79 pregleda 7 komentar(a)
Nikola Gojković, Foto: Slavica Kosić
Nikola Gojković, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 02.07.2015. 13:47h

Opština Herceg Novi i lokalna uprava obezbijediće pravnika pregovaračkom timu radnika Jadranskog brodogradilišta Bijela (JBB)u njihovim pregovorima sa nadležnim Ministarstvima kako bi sve bilo u skladu sa Zakonom, rekao je predsjednik opštine Nikola Gojković koji je danas, sa potpredsjednicom opštine dr Tamarom Vujović i načelnikom Sekretarijata za finansije Radovanom Božovićem, razgovarao sa radnicima okupljenim ispred kapije JBB.

On je kazao i da lokalna samouprava podržava radnike Jadranskog brodogradilišta Bijela u njihovim zahtjevima da im se isplate sva dugovanja i omogući ostvarivanje svih prava koja su stekli iz radnog odnosa.

Podsjećamo da su nakon uvodjenja stečaja u bijelsku kompaniju radnici juče saopštili , a danas ponovili, da će od Vlade sa čijim predstavnicima sjutra imaju sastanak, tražiti isplatu 3,5 zaostale plate, povezivanje radnog staža, poštovanje kolektivnog ugovora prema kome bi trebalo da im budu isplaćene 24 plate plus po 500 eura za svaku godinu radnog staža, isplatu nadokanada za zimnice, plaćanje stanarine za podstanare kao i uplatu novca za stambeni fond koje je preduzeće bilo u obavezi da uplaćuje u iznosu od dva odsto bruto zarade na godišnjem nivou.

Jedan od predstavnika radnika Mladen Krivokapić je i danas ponovio da neće odustati od svojih zahtjeva i da, dok se oni ne ispune, neće dozvoliti da ni jedan brod isplovi ni uplovi u Brodogradilište.

Radnici neće pristati ni na parcijalne isplate. Poručuju da su dovedeni na ivicu egzistencije i da neće odustati od svakodnevnih protesta.

Radnici pozivaju manjinske akcionare JBB njih preko 5.500, koji raspolažu sa 37 odsto akcija , da im se pridruže u protestima i nastojanjima da zaštite svoja ne samo radna, već i elementarna ljudska prava. Gojković je rekao da je danas razgovarao i sa stečajnim upravnikom Žarkom Ostojićem i najavio novi susret sa njim naredne sedmice.

Za utorak će biti zakazana i vanredna sjednica SO Herceg Novi na kojoj će odbornici raspravljati o uvođenju stečaja u Brodogradilište.

Čije stavove Tomanović zastupa

Gligo Tomanović doskorašnji predsjednik sindikalne Organizacije Brodogradilišta, a sada član pregovaračkog tima reagovao je na tekst Radnici u Bijeloj spremaju pobunu, objavljen u jučerašnjim Vijestima.

“Nisam izjavio da ‘nijedan brod neće izaći iz Brodogradilišta, ako ne ispune naše zahtjeve, jer znam kakve bi nesagledive poslijedice moglo da ima zadržavanje brodova na silu u Brodogradilištu”, naveo je Tomanović u njegovom reagovanju.

Tomanović je u pravu kada kaže da on nije kazao da “nijedan brod neće izaći iz Brodogradilišta, ako ne ispune naše zahtjeve”, i ja mu se izvinjavam zbog moje nenamjerne omaške.

To je stav koji je na konferenciji za novinare izrekao njegov kolega Mladen Krivokapić koji, baš kao i Tomanović i još petoro zaposlenih su predstavljeni kao predstavnici radnika. Tomanović se tada ni jednom riječju nije ogradio od tog stava, niti insistirao na tome da je to lični stav njegovog kolege.

Pitam zato da li je Tomanovićeva poruka (demant) upućena stečajnom upravniku uz nadu da će biti među radnicima koje će pozvati da rade u Brodogradilištu?! I čije stavove Tomanović zastupa?!

Bonus video: