Bogdanović i Flego: Cetinje i Istra iskoristće značajan potencijal za saradnju

“Kao posebno značajne, on je naglasio aktivnosti koje se tiču prekogranične saradnje, kroz koje je Prijestonica Cetinje do danas realizovala više projekta sa gradovima i županijama iz Hrvatske”, navodi se u saopštenju Prijestonice Cetinje
2 komentar(a)
Cetinje, Istra, Foto: Prijestonica Cetinje
Cetinje, Istra, Foto: Prijestonica Cetinje
Ažurirano: 02.07.2015. 12:20h

Cetinje i Istra imaju značajan potencijal za saradnju, posebno u oblasti turizma i poljoprivrede, koji će u narednom periodu biti iskorišćen, zaključili su gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Bogdanović i župan Istarske županije, Valter Flego.

Na sastanku kojem su prisustvovali predstavnici crnogorske dijaspore Istarske županije i Saveza Crnogoraca Hrvatske, bilo je riječi o budućoj bilateralnoj saradnji, ali i dosadašnjim iskustvima u pogledu jačanja odnosa dvije države.

Bogdanović je predstavio aktivnosti Prijestonice Cetinje pri čemu je napravio osvrt na već realizovane, ali i predstojeće projekte.

“Kao posebno značajne, on je naglasio aktivnosti koje se tiču prekogranične saradnje, kroz koje je Prijestonica Cetinje do danas realizovala više projekta sa gradovima i županijama iz Hrvatske”, navodi se u saopštenju Prijestonice Cetinje.

On je upoznao goste iz Istarske županije sa činjenicama da je Cetinje u prethodnom periodu imalo uspješnu saradnju sa više hrvatskih gradova, poput Splita, Dubrovnika ili Rijeke, iz kojih je proisteklo više uspješnih projekata, poput saradnje u oblasti proizvodnje i distribucije vinskih proizvoda.

Flego je informisao Bogdanovića o aktivnostima Istarske županije i gradova koji se nalaze na njenom području.

On je podržao inicijativu Bogdanovića o uspostavljanju čvrste saradnje u sferama od zajedničkog interesa.

“Kao oblasti od obostranog značaja posebno su naglašeni turizam, poljoprivreda i obrazovanje, kao i zajednički rad u pravcu realizacije investicija”, dodaje se u saopštenju.

Bogdanović i Flego su razgovarali i o prekograničnoj saradnji, odnosno mogućnosti realizacije zajedničkih projekata.

“U tom kontekstu, predstavnici Istarske županije prenijeli su svoja iskustva, pri čemu je navedeno da danas, kada je Hrvatska članica Evropske unije, oni mogu u izuzetnoj mjeri pružiti podršku i Prijestonici Cetinje”, dodaje se u saopštenju.

Predstavnici crnogorske dijaspore inicirali su posjetu delegacije iz Crne Gore, odnosno gradova Cetinje i Podgorica, gradskim upravama u Hrvatskoj, ali i crnogorskim iseljenicima koji žive u toj zemlji.

Bonus video: