Krajem jula o gradnji drugog bloka Termoelektrane Pljevlja

Gradnja drugog bloka TE pitanje je oko kojeg se spore partneri u EPCG, Vlada i italijanska kompanija A2A. Italijani smatraju da gradnja drugog bloka sada nije isplativa, dok Vlada insistira da se ta prioritetna investicija realizuje, jer prvom bloku ističu resursi za šest godina
87 pregleda 0 komentar(a)
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 01.07.2015. 10:24h

Akcionari Elektroprivrede (EPCG) razmatraće na vanrednoj sjednici Skupštine, koja je zakazana za 30. jul, odluku o načinu gradnje drugog bloka Termoelektrane (TE) u Pljevljima.

Odluka o utvrđivanju načina izgradnje prioritetnog proizvodnog elektroenergetskog objekta u Crnoj Gori jedina je tačka dnevnog reda vanredne Skupštine akcionara EPCG, a biće donesena većinom glasova.

Gradnja drugog bloka TE pitanje je oko kojeg se spore partneri u EPCG, Vlada i italijanska kompanija A2A. Italijani smatraju da gradnja drugog bloka sada nije isplativa, dok Vlada insistira da se ta prioritetna investicija realizuje, jer prvom bloku ističu resursi za šest godina.

Na tenderu za izgradnju drugog bloka je, kao najpovoljnija, izabrana ponuda kompanije Škoda Praha, koja podrazumijeva gradnju Termoelektrane snage 254 megavata (MW) za 338,5 miliona EUR i godišnju proizvodnju od 1,6 gigavat sati (GWh) električne energije, čime bi Crna Gora postala izvoznik električne energije.

Iz Vlade je ranije saopšteno da će, ukoliko Italijani ne budu raspoloženi za gradnju drugog bloka, taj energetski objekat graditi EPCG, koja ima značajan iznos slobodnih sredstava, a koja se, kao profitabilna firma, može i kreditno zadužiti.

Oni su saopštili i da je A2A zahtijevala da jedan od modela za izgradnju drugog bloka bude uključivanje trećeg partnera u finansijsku konstrukciju. Zato je planirano da se osnuje SPV firma, (special purpose vehicle), u koju bi u tom slučaju ušli Rudnik uglja i TE Pljevlja, a koja bi zatvorila finansijsku konstrukciju za gradnju i drugog bloka.

Pregovori Vlade i A2A o saradnji u EPCG, nakon što je Italijanima istekao petogodišnji ugovor o menadžmentu, produženi su do kraja jula. Prvobitni rok za postizanje dogovora bio je kraj marta, ali je zbog neusaglašavanja stavova o nastavku saradnje pomjeren do kraja juna.

Vlada trenutno ima 57 odsto akcija u EPCG, a A2A 41,7 odsto.

Bonus video: