Radnike Boksita saslušavaju u policiji

Rudari su do Rubeže uspjeli da „probiju“ šest policijskih blokada, a na jednoj od njih došlo je i do fizičkog kontakta radnika i policije
0 komentar(a)
rudari, Boksiti, Foto: Svetlana Mandić
rudari, Boksiti, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 01.07.2015. 09:27h

„Vijesti“ nezvanično saznaju da je jutros počelo pozivanje radnika nikšićkih Rudnika boksita na informatini razgovor povodom događaja od 18.juna, kada su rudari pokušali da teškom mehanizacijom stignu do Podgorice u čemu ih je spriječila nikšićka policija koja im je u naselju Rubeža blokirala put.

Rudari su do Rubeže uspjeli da „probiju“ šest policijskih blokada, a na jednoj od njih došlo je i do fizičkog kontakta radnika i policije.

Napuštajući Rubežu predsjednik Samostalnog sindikata Boksita Borisav Bojanović kazao je da ne zna da li će ko od radnika krivično odgovarati.

„To će za­vi­si­ti od na­šeg da­ljeg po­na­ša­nja, ali kri­vič­nu od­go­vor­nost za ovo što smo na­pra­vi­li sno­si­će­mo svi, pr­vo ja i ko­le­ga Ilija Đi­las, pa svi osta­li. Na­da­mo se da će to biti mi­ni­mal­ne ka­zne, jer smo se bo­ri­li za osnov­na rad­nič­ka pra­va”, kazao je tada Bojanović.

Razlog rudarskog nezadovoljstva bila je odluka Odbora povjerilaca da odbije jedinu prispjelu ponudu za kupovinu imovine Boksita.

Ponudu je dostavila nikšićka firma Neksan a Odbor povjerilaca je odbio zbog niske cijene.

Neksan je ponudio 4,4 miliona eura za imovinu Boksita i 600 hiljada za rješavanje socijalnog programa.

Nakon devet dana blokade, ne samo radnika već i oko 5.000 mještana iz 12 sela nikšićke Župe, agonija rudar je prekinuta. Na sjednici Vlade je usvojen socijalni program ranije dogovoren sa Sindikatima a ministar ekonomije Vladimir Kavarić im je kazao da će im radni staž biti povezan po obračunatim a ne minimalnim zaradama, kao što su i tražili, osim za tri ljetnja mjeseca iz 2010.godine kada su rudari štrajkovali ispred upravne zgrade.

Postupak oko razlike između minimalne i obračunate zarade trenutno je na Apelacionom sudu, a radnicima je obećano da će im i to, ukoliko ostane novca od prodaje imovine, biti nadomješteno.

Stečajna uprava je raspisala oglas za prodaju imovine Boksita putem licitacije koja će biti obavljena 15.jula, dok će se šest dana kasnije znati ko je dobio koncesije na boksit.

Bonus video: