NOR: Nema više odlaganja, treba podržati zakup ostrva Lastavica

“Uskoro će u vašim rukama biti sudbina tvrđave Mamula i njene bogate prošlosti. Uskoro ćete vašim glasom odlučivati o važnom vinovniku istorije Boke, Crne Gore i oba svjetska rata”, navodi se u pismu
93 pregleda 4 komentar(a)
Mamula, Foto: Slavica Kosić
Mamula, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 29.06.2015. 13:57h

Projekat dugoročnog zakupa ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula treba podržati, jer nema više odlaganja zaštite tog impozantnog spomenika, ocijenili su danas iz Udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (NOR) iz Herceg Novog.

Predstavnici Udruženja uputili su otvoreno pismo crnogorskom parlamentu i poslaničkim klubovima, kao i Skupštini Opštine Herceg Novi i odborničkim klubovima u vezi Ugovora o dugoročnom zakupi ostrva Lastavica, koji su u februaru ove godine zaključili crnogorska Vlada i švajcarska kompanija Orascom.

Ugovor je trenutno u proceduri za odobravanje u parlamentu.

“Uskoro će u vašim rukama biti sudbina tvrđave Mamula i njene bogate prošlosti. Uskoro ćete vašim glasom odlučivati o važnom vinovniku istorije Boke, Crne Gore i oba svjetska rata”, navodi se u pismu.

Ugovor, kao su podsjetili, predviđa rekonstrukciju tvrđave i njeno pretvaranje u mali hotel i muzej.

“Projekat Orascoma treba podržati. Ovakav naš stav nije donijet ni lako niti ishitreno. Ako se vratimo samo malo više od govdinu unazad i mi smo bili među protivnicima te inicijative smatrajući je još jednim lošim potezom kojim će Herceg Novi izgubiti ionako gotovo uništenu baštinu i imovinu. Predvodili smo tada incijativu otpora”, navodi se u pismu.

I to protivljenje, kako su naveli predstavnici Udruženja, natjeralo ih je da se zapitaju da li postoji i kakva je alternativa.

“Razgovori sa predstavnicima Orascoma i potpisani ugovor uvjerili su nas u namjere da se sa posebnim pijetetom restaurira tvrđava i izgradi muzej naše antifašističke istorije i spomenik stradalima i preživjelima”, dodaje se u pismu.

Iz Udruženja su saopštili da su dobili garancije da će ostrvo i muzej biti otvoreni i dostupni svima 365 dana godišnje.

“Uvjereni smo da će restauracija vratiti prvobitni izgled tvrđavi, koja će postati mjesto susreta, seminara, konferencija”, zaključuje se u pismu.

Udruženje će, kako su saopštili njegovi predstavnici, pažljivo pratiti kako će se investitor odnositi prema Mamuli i reagovati ukoliko na bilo koji način odstupi od namjera koje su precizno definisane ugovorom.

Ugovor o zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, je potpisan na 49 godina i podrazumijeva ulaganje od 15 miliona eura u obnovu i pretvaranje lokaliteta u unikatnu eko-održivu turističku destinaciju kategorije četiri plus ili pet zvjezdica.

Prema planovima investitora, lokacija će rekonstrukcijom dobiti muzej i butik hotel sa 23 sobe i malim spa centrom, dvije male plaže, pristanište, dva bazena i klub za vodene sportove koji nijesu na elektropogon.

Tender za dugoročni zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula raspisan je 6. decembra 2013. godine.