Rok za Kolašin 1600 produžen do 6. oktobra

Izdaje se u zakup i bazno naselje planinskog centra koje čini centralno naselje sa hotelima, apartmanima, recepcijom i javnim sadržajima, zona zasebnih grupacija sa objektima jedno porodičnih smještajnih jedinica i površina za polazište ski liftova
0 komentar(a)
Savjet za privatizaciju, Foto: Savo Prelević
Savjet za privatizaciju, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.06.2015. 14:08h

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte produžio je do 6. oktobra rok za dostavljanje ponuda za davanje u dugoročni zakup zemljišta za izgradnju baznog naselja planinskog centra Kolašin 1600.

Savjet je peti put produžio i rok za otkup tenderske dokumentacije, do 29. septembra do 16 sati.

Na tenderu mogu učestvovati iskusni domaći i međunarodni investitori, sa finansijskom sposobnošću i iskustvom u projektovanju, gradnji, marketingu i upravljanju turističkim kompleksima.

Zemljište se nudi u zakup na period od najmanje 31 do najviše 90 godina.

U dugoročni zakup je ponuđena zona planinskog centra Kolašin 1600, u južnom dijelu područja Bjelasice na teritoriji kolašinske Opštine, u sjevernom dijelu planinskog centra, površine 27,19 hektara.

Izdaje se u zakup i bazno naselje planinskog centra koje čini centralno naselje sa hotelima, apartmanima, recepcijom i javnim sadržajima, zona zasebnih grupacija sa objektima jedno porodičnih smještajnih jedinica i površina za polazište ski liftova.

Unutar baznog naselja planirana je mreža pješačkih komunikacija koja povezuje sve sadržaje naselja i omogućava prirodno kretanje korisnicima. Zona ski staza je interpolirana u zonu baznog naselja na način da obezbjeđuje idealnu dostupnost skijašima.

Planirano je i da se unutar zone izgradi mreža internih saobraćajnica za pristup grupacijama planiranih objekata. Pristup baznom naselju organizovan je iz pravca Kolašina 1450 i iz putnog pravca Lubnice-Berane.

U zakup je ponuđeno i zemljište koje je predmet turističke valorizacije i koje čini više katastarskih parcela.

Na tenderu mogu učestvovati zainteresovani građani i preduzeća, uključujući i konzorcijume, koji podnesu zahtjev, plate naknadu za dobijanje tenderske dokumentacije i potpišu izjavu o povjerljivosti. Naknada za tendersku dokumentaciju košta pet hiljada eura.

Na tenderu mogu učestvovati i konzorcijumi, pod uslovom da barem jedan član ispunjava kvalifikacione uslove, podijeljene u dvije grupe.

Kvalifikacionim uslovima iz grupe A, koji moraju biti kumulativno ispunjeni, predviđeno je da ponuđač bude međunarodni hotelski operator i brend koji je poznat i priznat kao uspješan operator najmanje dva turistička kompleksa sa najmanje četiri zvjezdice.

Ponuđač mora imati najmanje pet godina neprekidnog iskustva u planiranju, razvoju i upravljanju hotelima sa najmanje četiri zvjezdice po međunarodnim standardima.

On mora dokazati da posjeduje finansijsku sposobnost i sredstva neophodna za realizaciju predviđenog projekta, kao i da je u posljednje dvije godine ostvario pozitivan finansijski rezultat, a u posljednjoj ukupan promet od najmanje deset miliona eura.

Kvalifikacionim uslovima iz grupe B, koji takođe moraju biti kumulativno ispunjeni, predviđeno je da ponuđač ima vrijednost kapitala pod upravljanjem od najmanje 30 miliona eura.

On mora da dokaže da je najmanje u prethodne dvije poslovne godine ostvario pozitivan finansijski rezultat i da je u toku posljednje poslovne godine ostvario ukupan promet od minimum 15 miliona eura.

Ponuđač mora posjedovati pismo o namjerama ili sklopljen ugovor o upravljanju sa renomiranom kompanijom koja upravlja sa najmanje dva hotelska resorta sa četiri zvjezdice, po međunarodnim standardima.

Iz Savjeta za privatizaciju je objašnjeno da učesnici na tenderu, koji otkupe tendersku dokumentaciju, mogu formirati konzorcijume, koji mogu dostaviti ponude pod uslovom da bar jedan član ispunjava uslove. Svi članovi konzorcijuma odgovaraju neograničeno solidarno za obaveze svakog od njih.

Zainteresovani ponuđači, između ostalog, treba da predlože rok zakupa, koji ne može biti kraći od 31 godine, niti duži od 90 i ponudi fiksni iznos zakupnine po metru kvadratnom, ne manji od deset centi po kvadratnom metru zemljišta.

Ponuđač treba da dostavi i iznos varijabilne zakupnine, izražen u procentu od ukupno ostvarenog godišnjeg prihoda. Od ponuđača se očekuje i da dostavi investicioni program u kojem će precizno biti navedena struktura i dinamika investicija i planirani izvor potrebnog investicionog kapitala. Investicioni program mora biti obezbijeđen prihvatljivom garancijom banke.

Ponuđač uz ponudu treba da uplati depozit ili dostavi bankarsku garanciju od 300 hiljada eura, naplativu na prvi poziv i koju je izdala banka sa kreditnim rejtingom od najmanje BBB prema agenciji Standard and Poor's ili banke koju odobri tenderska komisija.

Bonus video: