Savović: Neophodno stvoriti uslove za učenje i razvoj

“Ponosni smo na veliki broj realizovanih složenih projekata i saradnju sa oko hiljadu poslovnih korisnika, gdje održavamo sisteme koje smo projektovali, implementirali ili instalirali”, rekao je Savović
282 pregleda 0 komentar(a)
Telemont, Foto: Damira Kalač
Telemont, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 28.06.2015. 13:51h

U Crnoj Gori je neophodno stvoriti uslove da preduzeća i pojedinci dobiju šansu da uče, razvijaju se i postižu rezultate, što nije jednostavno zbog ograničenja i veličine tržišta, ocijenio je vlasnik kompanije Telemont, Željko Savović.

On je za Glasnik Privredne komore (PKCG) kazao da bi zbog toga onima koji su ozbiljni i odgovorni trebalo pružiti i drugu priliku, koju moraju opravdati.

“Treba više promišljati i planirati, biti racionalan i efikasan, kretati se u okviru realnih budžeta, bolje koristiti resurse, razvojno i održivo razmišljati, snažno promovisati pozitivne primjere i biti skroman”, rekao je Savović, čija je kompanija dobila nagradu PKCG za inovativnost.

Telemont posluje u djelatnosti najintezivnijeg tehnološkog razvoja, elektronici i telekomunikacijama, zbog čega je fokus kompanije na inovativnom pristupu unaprijeđenja poslovanja, odnosno permanentnoj primjeni novih znanja.

“Za uspješno poslovanje je jako bitna brzina predviđanja, a ne toliko prilagođavanje promjenama. Samo unaprijeđenim rješenjima i njihovom integracijom možemo ponuditi konkuretnije rješenje”, ocijenio je Savović.

On je naveo da Telemont svaki projekat razrađuje u nekoliko varijanti, pažljivim odabirom proizvođača.

“Investiramo u najnovije tehnologije i rješenja koje prvo primjenjujemo, a zatim demonstriramo u našem novom demo objektu u direktnim prezentacijama potencijalnim investitorima, izvođačima i projektantima”, objasnio je Savović.

Ti noviteti, kako je dodao, povećavaju efikasnost i bezbjednost, a smanjuju potrošnju energije i čine komfornijim poslovno i životno okruženje.

“Kontinuirano investiramo u edukaciju zaposlenih, kako bi pratili aktuelne trendove u oblasti telekomunikacija, tehničkih bezbjednosnih sistema, multimedije, kao i rješenjima za energetsku efikasnost”, saopštio je Savović.

Rješenja koja implementira Telemont, prema njegovim riječima, minimalno utiču na povećanje investicije, a opravdavaju se u relativno kratkom roku kroz smanjenje operativnih troškova, tako da je povrat investicije moguć već u roku od nekoliko godina.

Savović je kazao da Telemont zapošljava 40 mladih i obrazovanih ljudi, dok tehnički sektor čini njih 30, koji su svakodnevno angažovani na tehničkoj podršci korisnicima.

“Ponosni smo na veliki broj realizovanih složenih projekata i saradnju sa oko hiljadu poslovnih korisnika, gdje održavamo sisteme koje smo projektovali, implementirali ili instalirali”, rekao je Savović.

Usluge Telemonta koristi više od 80 odsto crnogorske privrede, a kompanija, između ostalih, sarađuje sa Crnogorskim Telekomom, hotelima Hilton i Queen of Montenegro, Porto Montenegrom i Luštica Bayom.

“Saradnja počiva na inicijalnom povjerenju, koje mora da se opravda i stalno potvrđuje. Potrebe i zahtjevi klijenata čine osnovu našeg razvoja. Strani i domaći investitori trebaju rješenja kojima će unaprijediti i olakšati poslovanje, pružiti bolju uslugu korisnicima i ostvariti uštedu u potrošnji energije i telekomunikacionih usluga”, objasnio je Savović.

On je naveo da partneri cijene dinamičnu ulogu koju Telemont ima na tržištu, potencijal kolektiva, disciplinu poslovanja i kvalitet međusobne saradnje.

“Kroz saradnju sa velikim globalnim proizvođačima stičemo znanja, prisustvujemo stalnim edukacijama, upoznajemo se sa aktuelnim tehnologijama i imamo pristup i podršku njihovih razvojnih centara. Često utičemo na razvoj rješenja proizvođača predlažući, testirajući i implementirajući dodatne funkcionalnosti”, kazao je Savović.

Telemont, koji je prvi u Crnoj Gori napravio »pametnu zgradu«, prepoznatljiv je i po tome što poštuje standarde energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.

Savović je rekao da je to oblast koja je aktuelna, kao i da čovjek, ukoliko je usmjeren na poštovanje prirode, postaje još svjesniji potrebe i obaveze prema energetskoj efikasnosti i životnoj sredini.

“Prednosti pametne zgrade, SmartHome, očigledne su ne samo kroz uštedu već i komfornost, a već sada postaju standard izvođenja i korišćenja. Intenzitet gradnje u Crnoj Gori stvara veću konkurentnost, pa su investitori spremniji za prihvatanje savremenijih tehnologija sa ciljem da ponude više od očekivanog”, saopštio je Savović.

On smatra da dosadašnji rezultati pokazuju da je Telemont konkuretan na domaćem i regionalnom tržištu, ali i da je konkuretnost stvar trenutka i forme koja se teško stiče.

“Ukoliko se samo malo opustite, ona se lako gubi”, naveo je Savović.

On je saopštio da je Telemont u posljednjih osam godina intenzivno proširio portfolio rješenja i da trenutno ne planira dalje širenje ponude, već poboljšanje postojećih rješenja, resursa i organizacije u cilju obezbjeđenja što kvalitetnije ponude klijentima.

“Vrijednost preduzeća se može povećavati na više načina. U početku je to bilo preduzetnički, da se ostvari saradnja sa što većim brojem klijenata i da se stvori finansijska i materijalna pretpostavka za dalji razvoj. Sada je vrijeme da radimo na podizanju znanja, kvaliteta i organizacije u cilju pružanja boljih usluga na tržištu”, zaključio je Savović.

Bonus video: