Namještaju li Boksite Veselinu Pejoviću?

Monitorovi izvori tvrde da Vlada ne prepušta Boksite Davidovićevom Neksanu, jer je plan da ih preuzme vlasnik KAP-a Veselin Pejović i tako opet objedini Kombinat i Boksite. Više je znakova koji potvrđuju te sumnje
155 pregleda 31 komentar(a)
Veselin Pejović, Foto: Savo Prelević
Veselin Pejović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.06.2015. 11:08h

"Plan je da se Rudnik boksita pokloni Veselinu Pejoviću, zato tenderi propadaju, da bi on na kraju kao spasilac to dobio džabe’’, kaže za Monitor crnogorski funkcioner koji je želio da ostane anoniman.

Početkom aprila predstavnici Uniproma, kompanije u vlasništvu Pejovića potvrdili su medijima da su zainteresovani za kupovinu Rudnika boksita. KAP i Boksiti funkcionisali su kao dva povezana sistema, a iz rudnika je u Podgoricu odlazilo 80 odsto rude sve dok ruska kompanija CEAC 2008. nije ugasila Glinicu.

Pejović godinu upravlja Kombinatom aluminijuma (KAP),iako je do sada isplatio 14 od 28 miliona cijene Kombinata. Kupovinom Boksita obezbijedio bi neophodnu sirovinu, s obzirom na to da planira proširenje proizvodnje u podgoričkoj fabrici.

Zainteresovani investitori, domaći i strani, su se nakon raspisivanja tendera za privatizaciju Boksita pitali da li Uniprom ima obećanja izvršne vlasti da preuzme nikšićku kompaniju i dobije koncesije, pošto se Pejović na ranija tri tendera, nije prijavio kao zainteresovani kupac Boksita.

,,Institucije sistema, u službi kriminogenog režima, po svemu sudeći, planiraju da Rudnik, koji im u ovom trenutku nije potreban, konzerviraju do 2017. godine kada se planira značajno povećanje proizvodnje u KAP-u, i tako ga sačuvaju za gazde KAP-a, koji bi ga tada preuzeli praktično za džabe i bez ijednog zaposlenog radnika. Sve navodi da je to plan koji želi da se sprovede u djelo, pa je tako svaki ozbiljni kupac koji se pojavi problem koji se mora na sve načine riješiti’’, naveo je u autorskom članku Miomir Čolaković, član izvršnog odbora sindikata radnika Rudnika boksita.

Ipak, i pored najava da je zainteresovan, krajem aprila Pejović nije dostavio ponudu na tender za prodaju Boksita, po cijeni od 8,55 miliona eura. Na tender se javio nikšićki biznismen Miodrag Daka Davidović. Davidovićev Neksan ponudio je za Boksite pet miliona eura, od čega 4,4 miliona eura za imovinu i 600 hiljada za socijalni program višku zaposlenih.

Davidović, se ranije pojavio kao spasitelj Boksita, i neko ko je već u tom poslu. On je nakon što je uveden stečaj u Boksitima u novembru 2013. godine, krajem maja 2014. potpisao ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa Boksitima.

Pokrenuo je proizvodnju, a radnicima su uredno isplaćivane zarade, i do 800 eura, dok su oni koji ne rade primali 240 eura. To je trajalo sve do 21. aprila kada je ugovor istekao, proizvodnja prekinuta, a radnici vraćeni na minimalnu platu od 193 eura. Bez obzira na to kako je Davidović ušao u Boksite, i njegove kontroverzne ranije poslovne poduhvate on je kod radnika stekao povjerenje.

Nakon što je odbijena Davidovićeva ponuda, radnici su krenuli u protest, a Borisav Bojanović, predsjednik Samostalnog sindikata Boksita izjavio je: ,,Nakon prve sjednice izgovor su im bili koncesije i otpremnine za radnike. Niko nije pominjao cijenu. Sada nijesu imali šta, pa su pomenuli cijenu".

,,Ovo više nema veze sa ekonomijom! Očigledno da je u pitanju neka velika ‘igra’ sa ljudima koji su svoje živote ostavili na rudokopima", kazao je Davidović.

Iskustva u upravljanju Boksitima, opravdavaju sumnje radnika da se priprema teren da Rudnike po što povoljnijim uslovima dobije neko od miljenika režima.

Posebno znakovita bila je epizoda kada je među rudare u vrijeme kada ih policija samo fizičkim blokadama sprečavala da krenu ka Podgorici nepozvan došao osuđivani biznismen Ranko Radulović. Sa krstom u ruci, poručio je rudarima, da on brani selo jer ne može svako da kupi Boksite i pokušao da ih nagovori da pošalju delegaciju da pregovora sa resornim ministrom. Nakon kraće žučne rasprave policija je Radulovića udaljila.

Radulović je potvrdio da je posjetio radnike Boksita da bi spriječio da se Rudnik proda vlasniku Neksana Daki Davidoviću. ,,Rudnike boksita može da uzme bilo ko, ali mora dati novac za Župu i njena sela, da njeni građani od toga imaju koristi. Ne smiju se Boksiti opljačakati pa se onda prodavati. Ko god dođe borićemo se za to", rekao je Radulović.

Radulović je naveo i da je kod radnika došao u lično ime i da ga niko nije poslao.Više radnika Boksita kazalo je Monitoru da je Radulovića na protest doveo Veselin Grbović, gradonačelnik Nikšića iz redova vladajuće DPS…

Opširnije čitajte u novom broju "Monitora"

Bonus video: