A2A traži novi rok, drugi blok TA sporan

Pregovori o eventualnom nastavku saradnje za EPCG trebalo da budu završeni do aprila. Zbog neusaglašenih stavova, rok pomjeren za kraj juna, a sada se odlučuje o prolongiranju dogovora do 31. jula
4 komentar(a)
Vujica Lazović, Branko Vujović, EPCG, A2A, Foto: Gov.me
Vujica Lazović, Branko Vujović, EPCG, A2A, Foto: Gov.me
Ažurirano: 26.06.2015. 18:46h

Uprava italijanske kompanije A2A, partnera u Elektroprivredi Crne Gore, opet je tražila Vladi da prolongira rok za eventualni dogovor o nastavku saradnje u EPCG .

U crnogorskom pregovaračkom timu “Vijestima” je potvrđeno da je traženo dodatno odlaganje do 31. jula. Trebalo je do kraja ovog mjeseca da se zna hoće li biti partnerstva Vlade i A2A za EPCG , kao i uslovi.

Pregovori o saradnji u EPCG , nakon što je Italijanima istekao petogodišnji ugovor o menadžmentu, trebalo je da budu završeni do aprila. Zbog neusaglašenih stavova o nastavku saradnje sve je pomjereno do kraja juna, a sada će tim Vlade odlučivati hoće li odobriti još jedno prolongiranje.

Vlada i A2A nemaju usaglašene stavove o prioritetnim investicijama. Italijani smatraju da sada nije isplativa gradnja drugog bloka termoelektrane u Pljevljima, na čemu Vlada insistira. Projekat košta najmanje 338 miliona eura. Iz A2A su najavili da traže trećeg partnera za finansiranje TE, a za dobavljača opreme je izabrana češka Škoda.

Generalni direktor A2A Luka Valerio Kamerano nije isključio mogućnost da se opet odloži konačni sporazum sa Crnom Gorom o saradnji u EPCG , gdje imaju skoro 42 odsto akcija. Država posjeduje 57 odsto akcija.

"Važno je da se pronađe dobar sporazum i, ako bude nužno produžiti rok, to ćemo i učiniti”, izjavio je nedavno Kamerano, prenio je Rojters Italija.

Jedna od opcija za TE je da Vlada ima 51 odsto, a EPCG odnosno država i A2A - 49 odsto udjela u preduzeću koje bi formirali za taj projekat. To bi značilo da Crna Gora učestvuje sa oko 80 odsto u poslu.

Među zahtjevima A2A je garancija na profitabilnost uloženog kapitala, autonomija u upravi i sigurnost kada je u pitanju regulatorni okvir (cijena), da se nađe treći partner za finansiranje termobloka...

Italijani nisu ispunili petogodišnje ugovorene obaveze za EPCG , u kojoj su ugovor o menadžmentu sa manjinskim udjelom u crnogorskoj energetskoj kompaniji dobili u septembru 2009.

Bezuspješno su pokušali da prodaju vlasništvo u EPCG , za koje ne mogu dobiti ni približno 430 miliona eura, koliko su platili udio.

Bonus video: