Bojanić: Vlada lažirala podatke, dali su 73 miliona pomoći

On je dodao da je Vlada svjesno fingirala izvještaj i lažirala podatke, te da je državna pomoć 2,15 odsto BDP -a što četiri puta više od prosjeka u zemljama EU.Vlada je saopštila da je državna pomoć 0,83 odsto BDP -a što je neznatno više od prosjeka u EU koji je 0,50 odsto
9 komentar(a)
Mladen Bojanić, Foto: Luka Zeković
Mladen Bojanić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.06.2015. 14:23h

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić tvrdi da je dodijeljena državna pomoć u prošloj godini 73 miliona eura i da su Vlada i Komisija za kontrolu dodjele državne pomoći obmanule javnost kada su saopštili podatak da je ta pomoć u prošloj godini 28 miliona eura.

Vlada je usvojila izvještaj o dodijeljenoj državnoj pomoći za prošlu godinu.

“Komisija i Vlada morale su da uključe u izvještaj 45 miliona eura koji se odnose na konvertovani dug Elektroprivrede (EPCG) u akcijski kapital. Na to ih obavezuju Pravilnik o sadržaju godišnjeg izvještaja o dodjeljenoj državnoj pomoći gdje u čanu 4 klasifikacija B1 piše da izvještaj sadrži “učešće u udjelu kapitala, uključujući konverziju duga u akcijski kapital. U izvještaju za prošlu godinu je navedeno da je pomoć od 1,6 miliona eura Montenegro erlajnzu konverzija duga u akcijski kapital, dok nema EPCG” objasnio je Bojanić.

On je dodao da je Vlada svjesno fingirala izvještaj i lažirala podatke, te da je državna pomoć 2,15 odsto BDP -a što četiri puta više od prosjeka u zemljama EU.Vlada je saopštila da je državna pomoć 0,83 odsto BDP -a što je neznatno više od prosjeka u EU koji je 0,50 odsto.

“Smatram da je Vlada prvo uradila nezakonit posao za konverziju duga i napravila direktnu štetu budžetu jer je mijenjala dug za akcije po nominalnoj cijeni koja je tri puta veća od tržišne u tom momentu.Učinila je veliku uslugu vlasnicima EPCG italijnaskom partneru A2A. EPCG je vrlo likvidna i solventna firma i blokadom računa od strane Poreske uprave mogao se naplatiti taj dug.Onda je odradila nezakonit posao kršeći svoj pravilnik o sadržaju izvještaja što je sakrila od gradjana i EU .To je poglavlje osam, a EU je vrlo kritički su raspoloženi prema državnoj pomoi naročito u zemljama koje kao mi hoćemo u članstvo” istakao je Bojanić.

Bonus video: