Popović: Jedan od prioriteta mora biti podsticanje malog i srednjeg biznisa

Potpredsjednica Demokratske Crne Gore je kazala da je poseban problem što ne postoji dugoročna strategija privrednog rasta, pa se ne zna na čemu će se zasnivati rast i razvoj ekonomije.
7 komentar(a)
Zdenka Popović, Foto: Demokratska Crna Gora
Zdenka Popović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 26.06.2015. 11:52h

Neoliberalni ekonomski koncept je doveo do velikih problema u ekonomiji Crne Gore koja je opterećena visokom stopom nezaposlenosti, prevelikim brojem zaposlenih u javnom sektoru, visokim javnim dugom, velikim deficitom platnog bilansa i niskim nivoom privredne aktivnosti, kazala je Zdenka Popović, potpredsjednica Demokratske Crne Gore.

"Industrijska proizvodnja je gotova zamrla jer nije postojao zdrav ekonomski princip da se ne smiju ugasiti preduzeća koja su imala jasnu ekonomsku perspektivu, odličan kadrovski potencijal, domaću sirovinu, razvijene prerađivačke kapacitete, obezbijeđeno tržište i mogućnost da se povežu različiti resursi i brojna proizvodnja. Trebalo je u razvojnom smislu sačuvati i modernizovati stratešku proizvodnju, makar onu sa domaćom sirovinskom bazom, svojom proizvodnjom i obezbijeđenim tržištem, bez obzira gdje ja locirana, a tek onda kada se sačuva organizacija i strateška proizvodnja oslobađati atraktivne lokacije za stambeno-poslovnu izgradnju. Da je ova vlast prepoznala opšti interes i imala zdrav ekonomski rezon danas bi imali rentabilne fabrike, živu privrednu aktivnost, a kvalitetni kadrovi bi bili generator razvoja ekonomije Crne Gore", istakla je Popović.

Ona je dodala da je poseban problem što ne postoji dugoročna strategija privrednog rasta, pa se ne zna na čemu će se zasnivati rast i razvoj ekonomije.

"U sadašnjim uslovima, jedan od prioriteta mora biti podsticanje malog i srednjeg biznisa jer ovaj sektor ima potencijala da pomogne privredi pod uslovom da se prepozna značaj malih i srednjih preduzeća u razvoju nacionalne ekonomije. Zbog toga treba pomoći malim i srednjim preduzećima da lakše dođu do izvora finansiranja. Poznato je da bankarski sektor nije zainteresovan za mali i srednji biznis pa se većina preduzetnika nalazi u velikom problemu, posebno početnici u biznisu ali i male firme i preduzetnici koji žele da prošire poslovanje. Da bi opstali moraju se zaduživati najčešće u nelegalnoj zoni", kazala je Popović.

Po njenim riječima, drugi veliki problem su administrativne barijere koje zahtijevaju mnogo novca, vremena i stpljenja.

"Ovaj se problem može riješiti ako postoji iskrena želja da se pruži podrška zdravom preduzetničkom duhu. Sretegija razvoja malih i srednjih preduzeća mora biti i de fakto strategija razvoja privrede Crne Gore jer se razvojem preduzetništva podstiče zapošljavanje koje je osnovni preduslov ekonomski snažnog i sigurnog pojedinca i porodice", zaključila je Popović.

Bonus video: