Radnici Boksita se sklanjaju sa puta: Ako nas opet izigraju...

Zahvalili su se porodici Vučković na čijoj livadi su bili smješteni devet dana, a u slučaju kiše koristili garažu i treasu, policiji na korektnom odnosu, kao i mještanima Župe koji su bili odsječeni od grada
0 komentar(a)
Radnici Boksita, Foto: Svetlana Mandić
Radnici Boksita, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 26.06.2015. 14:58h

Radnici boksita donijeli su jednoglasnu odluku da pomjere mehanizaciju kojom su prije devet dana krenuli na proteste u Podgoricu.

Mehanizacija će u pratnji policije odvezena do utovarno-istovarne rampe Gračanica, a rudari su poručili da će ukoliko ponovo budu izigrani njihov sledeći protest biti još jači.

Zahvalili su se porodici Vučković na čijoj livadi su bili smješteni devet dana, a u slučaju kiše koristili garažu i treasu, policiji na korektnom odnosu, kao i mještanima Župe koji su bili odsječeni od grada.

Bojanović: Biće nam povezan radni staž, Kavarić nam pokazao pismenu potvrdu

Sindikalni predstavnici Rudnika boksita Borisav Bojanović i Ilija Đilas prenijeli su ranije danas radnicima pojašnjenje odluka koje su juče usvojene na sjedici Vlade Crne Gore, a koje im je danas iznio ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

Bojanović je tom priliokom kazao da će im radni staž biti povezan po obračunu o zaradama kao što su i tražili, izuzev tri mjeseca iz 2010. od juna do avgusta, kakda su rudari štrajkovali ispred upravne zgrade.

Bojanović je tada takođe kazao i da je postupak oko razlike između minimalne i obračunate zarade trenutno na Apelacionom sudu, ali da će se prodajom imovine ukoliko ostane novca i to nadomjestiti.

Za sve što im je prenio Kavarić sindikalci su kazali da im je on pokazao pisanu potrvrdu.

Bojanović je saopštio da socijalni program, odnosno otpremnine, iznose od šest do 13,35 hiljada eura.

Prema njegovim riječima, taj program se odnosi na radnike koji hoće da napuste Rudnike boksita bezuslovno, koje ne interesuje povezivanje radnog staža, njih je između 15 i 20.

On je dodao da okupljanje radnika nije bilo stvar nečije političke volje, već traženje prava.

"U javnosti se proturila priča da je okupljanje radnika u Rubežama stvar nečije političke volje. Poručujemo svakome ko hoće da ubira političke poene na našoj muci da ne dolazi tamo, jer zaista naše okupljanje je čisto traženje mogućih rješenja i prava radnika koja su Ustavom i zagarantovana", kazao je ranije danas Bojanović.

Prema njegovim riječima, predstavnici radnika su pravili pritisak da se prihvati ponuda Neksana, jer nije bilo druge.

"Sad je u pitanju licitacija za koju mislim da je stavljena velika početna cijena i bojim se da se na toj licitaciji teško ko može prijaviti", kazao je Bojanović.

On je dodao da je predsjednik Privrednog suda, Blažo Jovanić, prvu ponudu firme Neksan okarakterisao kao onu koja je poslata da bi se odbila.

"A ja sad komentarišem da je početna cijena od šest miliona ponuda na koju se niko neće javiti", rekao je Bojanović.

Župljani odustali od protesta, razmatra se nasipanje alternativnog puta

Mještani nikšićke Župe koji su odsječeni od grada od 18. juna kada je policija blokirala radnike Rudnika boksita koji su mehanizacijom krenuli prema Podgorici za sada su odustali od protesta najavljenog za danas u podne.

Kako su mještani kazali ranije "Vijestima", opština i policija razmatraju nasipanje alternativnog puta od Laza preko Ozrinića do grada.

Bonus video: