Štrajk zaposlenih u Kolašinu nije legalan?

U sindikatu tvrde da je većina zaposlenih podržala štrajk kojim traže svoje plate
1 komentar(a)
štrajk, Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
štrajk, Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 25.06.2015. 15:35h

Štrajk u kolašinskoj lokalnoj upravi nije potpisalo više od polovine radnika, što je bilo neophodno za donošenje odluke o štrajku. To je juče „Vijestima“ saopšteno iz službe za odnose s javnošću MUP-a.

U tom Ministrastvu su objasnili da je nakon uvida u Registar reprezentativnih sindikata CG, koji se vodi kod Ministarstva rada i socijalnog staranja, utvrđeno je da Sindikalna organizacija organa lokalne uprave Opštine Kolašin nije upisana.

Ukoliko sindikalna organizacija nije reprezentativna, odluku o stupanju u štrajk kod poslodavca donosi više od jedne polovine zaposlenih kod tog poslodavca. U organima lokalne uprave zaposleno je 136 službenika i namještenika, od čega su 23 zaposlena u Službi zaštite i spasavanja Opštine Kolašin.

„Pregledom je utvrđeno da je 50 zaposlenih radnika iz lokalne uprave Opštine Kolašin koji su svojim potpisima podržali štrajk zbog neisplaćenih 12 ličnih dohodaka, ne iznosi više od polovine zaposlenih kod poslodavca, što je bilo neophodno za donošenje Odluke o stupanju u štrajka“, kažu u MUP-u.

,,Nije tačno da sindikat nema većinu, pridružilo nam se juče još šest štrajkača. Nije tačno da je 136 zaposlenih, već 91 u lokalnoj upravi, ostalo su funkcioneri. Sve to zna i predsjednica”, tvrde štrajkači. Oni su se juče sastali i sa predstavnicima Unije slobodnih sindikata CG. Zaključeno je i da se traži organizovanje zajedničkog sastanka sa predstavnicima ministrstvu rada i socijalnog staranja i finansija, lokalne uprave i predstavnicima zaposlenih koji su u štrajku.

Milić: Vlada da da garancije za kredit Opštini Kolašin

Predsjednik SNP-a Srđan Milić , očekuje da Vlada na prvoj sjednici donese odluku o davanju garancija CKB za kredit potreban Opštini Kolašin, tako što će kao pokriće biti predviđena sredstva iz Egalizacionog fonda.

„Kredit, koji je Opštini Kolašin potreban, tražen je na period od 15 godina u iznosu od sedam miliona eura. Ukupan iznos pripadajućih sredstava iz Egalizacionog fonda za taj period najmanje tri puta prevazilazi iznos kredita“, naveo je Milić u saopštenju. Opština Kolašin u protekle četiri godine iz Egalizacionog fonda u 2011. godini imala 1,55 miliona € prihoda, u 2012. godini 598,22 hiljade, u 2013. godini 708,81 hiljada i u prošloj godini 957,94 hiljada €.

Bonus video: