Ćupić: Zaposleni osuđuju blokadu računa SSCG

Predsjednik sindikalne organizacije Zaposleni, Vukadin Ćupić, rekao je da se zaposlenima duguju i 32 doprinosa, što je ukupno 800 hiljada eura
70 pregleda 1 komentar(a)
Vukadin Ćupić, Foto: Savo Prelević
Vukadin Ćupić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.06.2015. 14:38h

Sindikalna organizacija Zaposleni u Savezu sindikata (SSCG) najoštrije osuđuje blokadu računa zbog čega radnici ne primaju plate već dva mjeseca, kao i njihovo egzistencijalno ugrožavanje za koje je, kako smatraju, odgovorno Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Predsjednik sindikalne organizacije Zaposleni, Vukadin Ćupić, rekao je da se zaposlenima duguju i 32 doprinosa, što je ukupno 800 hiljada eura.

“Nagomilani doprinosi datiraju iz vremena kada su neovlašćeno skidana sredstva sa računa SSCG po tužbama radnika Vektre Jakić i isplaćivane otpremnine. Nezabilježeno je da je na ovakav način poslodavac bio amnestiran, a Savez je izmirivao njegove obaveze”, naveo je Ćupić u saopštenju.

Ta situacija je, kako je rekao, uzrokovala njihovih 11 štrajkova glađu.

“Najoštrije osuđujemo ponovno miješanje Ministarstva u egzistencijalno propadanje zaposlenih, koji su se ponovo našli ne svojom krivicom u istoj situaciji. Iz tog razloga pitamo ministarku rada, Zoricu Kovačević ko će nam isplatiti zarade i kada. Najvažnije pitanje je od čega ćemo živjeti”, rekao je Ćupić.

On je podsjetio da je legitimni generalni sekretar, Marko Nikčević izmirio 19 plata od čega sedam zaostalih iz vremena Zorana Masoničića i predsjednika njihovog Granskog sindikata, Duška Zarubice.

“Ova vanredna situacija u SSCG izazvana mješanjem Ministarstva i Kovačević u rad sindikata, reflektuje se direktno na zaposlene pa Vas s pravom pitamo da li moramo da uđemo u 12. štrajk glađu kako bi dobili svoje plate”, naveo je Ćupić.

On je rekao da cijela crnogorska javnost zna, a vjeruje da zna i Kovačević da iza tog haosa stoji “Udruženje građana Danilo Popović”.

“Hoćemo da vjerujemo da Vi nijeste adekvatno informisani koga vraćate u sindikat i sebi dajete za pravo da presuđujete ko je legitiman generalni sekretar SSCG”, dodao je Ćupić.

Prema njegovim riječima, lični i uskogrupni su interesi penzionera i bivših funkcionera isključenih iz SSCG protiv kojih su se zaposleni borili, jer ne mogu sa takvim statusom predstavljati zaposlene članove sindikata.

“Ako je sve regularno kako Zarubica tvrdi, odakle mu privatno obezbjeđenje u Rekri, od koga je oni to čuvaju? Nadamo se da će se Specijalno tužilaštvo sa novoizabranim specijalnim tužiocem za organizovani kriminal i korupciju, Miloradom Katnićem, pozabaviti cifrom od preko milion EUR koje su nestale sa tog fonda od 2005. godine čiji je direktor bio Radule Miljanić”, zaključio je Ćupić.

Bonus video: