Evo kome je sve Vlada dala novac prošle godine

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, kazao je da očekuje da će pregovori o poglavljima 11 i 13 biti otvoreni na konferenciji koja je planirana za kraj godine.
5 komentar(a)
Avion Montenegro Airlinesa, Foto: Arhiva "Vijesti"
Avion Montenegro Airlinesa, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.06.2015. 16:14h

Država je prošle godine odobrila 28 miliona eura državne pomoći, što je 0,83 odsto bruto domaaćeg proizvoda (BDP), saopštio je predsjednik Komisije za kontrolu državne pomoći, Mitar Bajčeta. On je kazao da je najveći dio državne pomoći dobio nacionalni avioprevoznik Montenegro Airlines (MA), kojem je odobreno 1,64 miliona eura kroz dokapitalizaciju. „MA tu pomoć nije dobio prošle godine, već prije tri godini, ali s obzirom na to da se ona iskazuje onako kako se isplaćuje po godinama, možemo reći da je MA u ovom momentu top kompanija koja prima državnu pomoć“, rekao je Bajčeta nakon sjednice Vlade na kojoj je danas usvojen Izvještaj o dodijeljenoj državnoj pomoći za prošlu godinu. On je dodao da postoji i državna pomoć koja je morala biti struktuirana na način što su aktivirane garancije Pobjedi i Primorki Bar, u vrijednosti od 3,7 miliona eura, odnosno 4,19 miliona eura. Komisija, prema riječima Bajčete, trenutno nema zahtjeva za dodjelu državne pomoći. On je saopštio i da je udio državne pomoći od 0,83 odsto BDP-u nešto viši od prosjeka u EU, koji iznosi 0,5 odsto. „Crna Gora može da se pohvali da je procenat dodijeljene državne pomoći u BDP-u manji nego u dosta zemalja članica EU, kao što su Češka, Danska, Grčka, Letonija, Malta, Slovenija i Finska“, naveo je Bajčeta.

Vlada je danas usvojila strategije i akcione planove za pregovaračka poglavlja 11 i 13, koja se odnosne na poljoprivredu i ruralni razvoj i ribarstvo, čime je Crna Gora ispunila mjerila za otvaranje pregovora o njima. Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, kazao je da očekuje da će pregovori o tim poglavljima biti otvoreni na konferenciji koja je planirana za kraj godine. On je saopštio da je cilj Strategije za pregovaračko poglavlje 11 da se definišu osnovne aktivnosti i prioriteti koje će crnogorska poljoprivreda polako ispunjavati do ulaska u EU. „Cilj nam je povećanje produktivnosti crnogorskih poljoprivrednih proizvođača, jačanje kvaliteta i podizanje standarda proizvodnje. Cjenimo da turizam može biti važan pokretački motiv za razvoj poljoprivrede i da jačanje turističkih potencijala u Crnoj Gori može da pogura dodatni razvoj poljoprivredne proizvodnje“, rekao je Ivanović. On je dodao da su Strategijom i Akcionim planom za pregovaračko poglavlje 11 definisane mjere koje će biti na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima iz nacionalnog budžeta. „Stvoreni su i uslovi da se ide na usvajanje IPARD programa, gdje je već obezbjeđeno 39 miliona eura koji će biti poljoprivrednim proizvođačima biti na raspolaganju od naredne godine“, naveo je Ivanović. On je naveo da usvajanje Strategije i Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 13 omogućava bavljenje različitim vrstama izlova. „Tehnološi zaostajemo u tom dijelu i tu smo otvorili jedan međuprostor gdje možemo unaprijediti ribarstvo“, kazao je Ivanović.

Vlada je danas usvojila i Predlog zakona o carinskoj službi, čime će se stvoriti zakonske pretpostavke za kvalitetnije ostvarivanje fiskalne uloge carinske službe. Direktor Uprave carina, Vladan Joković, kazao je da se donošenjem tog zakona stvaraju pretpostavlje za uspostavljenje bezbjednosne uloge carinske službe u skladu sa zahtjevima evropskih carinskih propisa i efikasnije suzbijanja svih oblika i modaliteta obavljanja privrednih djelatnosti na načine koji odstupaju od legitimnih normi. „Predlogom zakona je napravljen značajan korak u cilju poboljšanja rada carinske službe, što će biti značajan impuls modernizaciji te institucije i njenoj transpofrmacijai u efikasan i pouzdan servis“, saopštio je Joković.

Bonus video: