Kompanije Damen i Adriatic Marinas i dalje zainteresovane za Brodogradilište

Kompanija je od Ministarstva održivog razvoja i turizma krajem prošle godine tražila urbanističko-tehničke uslove za izgradnju, rekonstrukciju i dogradnju objekata na deset parcela u Bijeloj na lokalitetu Pijavica
1 komentar(a)
Brodogradilište, Bijela, Foto: Slavica Kosić
Brodogradilište, Bijela, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 25.06.2015. 13:29h

Kompanije Damen i Adriatic Marinas i dalje su zainteresovane za kupovinu Jadranskog brodogradilišta Bijela, saopšteno je iz menadžmenta preduzeća u vlasništvu Petera Manka.

„Smatramo da smo ponudili najbolji model za budućnost te firme i uopšte Crne Gore kada je ovaj projekat u pitanju", rekli su Radiju Jadran kratko iz kompanije Adriatic Marinas.

Kompanija je od Ministarstva održivog razvoja i turizma krajem prošle godine tražila urbanističko-tehničke uslove za izgradnju, rekonstrukciju i dogradnju objekata na deset parcela u Bijeloj na lokalitetu Pijavica.

“Zainteresovanost za Brodogradilište Bijela je i dalje prisutno, a kako bismo se upoznali sa njim, odnosno da bismo sagledali trenutnu situaciju i eventualna ograničenja, zatražili smo UT uslove”, rekli su ranije Radiju Jadran iz te renomirane kompanije koja želi da u Bijeloj razvije remont jahti i megajahti.

Za privatizaciju Brodogradilišta do sada nijesu uspjela četiri tendera, zbog čega je zaključeno da se kroz programirani stečaj nađe investitor koji će u prelaznom periodu zadržati postojeću osnovnu djelatnost preduzeća, sa manjim brojem zaposlenih i investirati u djelatnost remonta jahti i megajahti u skladu sa zahtjevima iz prethodnog neuspjelog tendera.

Izvršni direktor Brodogradilišta, Petar Tušup potvrdio je da su pregovori sa zainteresovanim kompanijama oko kupovine u toku. On nije mogao reći kada će oni biti okončani, budući da su uslovljeni tretiranjem grita.

“Pregovori se realizuju paralelno, jer je svaka investicija za budući remont jahti uslovljena rješavanjem grita, tako da ćemo vidjeti koliko će to potrajati. Sa druge strane, imamo poteškoće sa likvidnošću, koje već ugrožavaju poslovanje do kritične mjere, ali nastojimo da to prevaziđemo, kao i do sada. Naravno, kako vrijeme više odmiče, situacija je sve teža", objasnio je Tušup.

Problem sa gritom evidentan je i u Porto Montenegru, mada od menadžmenta te kompanije Radio Jadran nije mogao da dobije odgovore o kojoj se količini grita, koji je ostao od starog Arsenala, radi, kao ni kada će i kako biti tretiran.

„Prema analizama nadležnih državnih institucija, grit u Porto Montenegru predstavlja neopasan otpad koji će biti tretiran shodno važećim propisima u Crnoj Gori", rekli su iz Adriatic Marinasa.

Bonus video: