Milošević: Novčane kazne u Željezari nijesu dovoljne

Po saznanjima URA, sinoć je progorela peć i njene instalacije zbog čega se izlilo oko 40 tona tečnog čelika. U razgovoru sa nekim radnicima rečeno im je da je uprava Toščelika vršila pritisak da se događaj zataška od javnosti
104 pregleda 1 komentar(a)
Rade Milošević, Foto: URA
Rade Milošević, Foto: URA
Ažurirano: 25.06.2015. 13:38h

Građanski pokret URA je zgrožen sinoćnim dešavanjima u nikšićkoj Željezari kada je došlo do eksplozije u čeličani i gdje su bili ugroženi životi radnika Željezare, kazao je član Koordinacionog odbora URA Rade Milošević.

"Potvrđuje se insistiranje GP URA da se što hitnije mora riješiti situacija u Željezari, posebno dajući akcenat na ugroženost života radnika koji su svakodnevno zbog nepoštovanja crnogorskih zakona izloženi torturi na svojim radnim mjestima", kazao je Milošević

Milošević je kazao da ako nadležni organi misle da se situacija u Željezari može riješiti novčanim kaznama, koje su bile minimalne za zatečenu situaciju onda se grdno varaju jer su problemi koji svakodnevno izlaze na vidjelo mnogo kompleksniji i ne rješavaju se ispisivanjem novčanih kazni i davanjem lažnih obećanja radnicima.

"Pitamo predsjednika vlade Mila Đukanovića, ministarku rada i socijalnog staranja Zoricu Kovačević i direktora Uprave za inspekcijske poslove Božidara Vuksanovića da li se može novčanom kaznom nadoknaditi izgubljeni život radnika i njihova trajna invalidnost, kojih je u proteklih godinu dana bilo u Željezari? Dokle mislite da gledate ovaj robovlasnički odnos uprave Željezare prema njenim radnicima? Do kada će radnici Željezare biti potrošni materijal u ovoj vašoj očigledno još jednoj neuspješnoj privatizaciji?"

Po saznanjima URA, sinoć je progorela peć i njene instalacije zbog čega se izlilo oko 40 tona tečnog čelika. U razgovoru sa nekim radnicima rečeno im je da je uprava Toščelika vršila pritisak da se događaj zataška od javnosti.

"Da zajedno sa upravom Željezare igrate istu, pogubnu, igru protiv radnika Željezare govori i činjenica da ste bez i jednog zakonskog osnova otpustili 12 radnika, za koje je ministarka Zorica Kovačević obećala, javno, da će biti vraćeni na svoje radno mjesto, ali ste po ko zna koji put izigrali radničku klasu u Crnoj Gori" kazao je Milošević.

GP URA traži da se prestane sa ugnjetavanjem radnika Željezare i svih drugih radnika koji ovih dana na različite načine opravdano traže da im se poštuju radnička prava koja su im na svakom koraku uskraćena, a zagarantovana su im zakonima Crne Gore.

"URA će u toku sjutrašnjeg dana poslati zahtjev Upravi za inspekcijske poslove da izađe na teren i detaljno ispita stanje u Željezari. Istovremeno ćemo ponuditi konkretne materijalne dokaze koji ukazuju na kršenje zakona, sa čime ćemo upoznati širu javnost" zaključio je Milošević.

Bonus video: