Dižu kredit ako Žugić ne popusti

Razmatraju i da se kreditno zaduže za vraćanje poreskog duga jer im prijeti blokada računa. To je opcija u slučaju da pregovori propadnu
3 komentar(a)
Rudnik uglja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Rudnik uglja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.06.2015. 05:59h

Rukovodstvo Rudnika uglja pregovara sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom o reprogramu višemilionskog duga pljevaljske kompanije za neplaćene poreze i doprinose, potvrđeno je “Vijestima” u preduzeću.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, istovremeno razmatraju da se kreditno zaduže za vraćanje duga jer im prijeti blokada računa. To je opcija u slučaju da pregovori propadnu, što nije isključeno.

Ukupna poreska dugovanja Rudnika su 14,2 miliona eura, posljednji je objavljeni podatak Poreske uprave. Pokušavaju da se dogovore, nakon što je nedavno Poreska uprava naložila Centralnoj banci da najvećoj pljevaljskoj kompaniji blokira račun na iznos od 2,8 miliona eura zbog neredovnog izmirivanja poreskih obaveza.

Prema informacijama “Vijesti”, rukovodstvo Rudnika traži od Ministarstva, na čijem čelu je Radoje Žugić, da im omogući reprogram duga po sličnom modelu, kako je to urađeno sa dugom koji po osnovu poreza i doprinosa potražuju od lokalnih uprava i opštinskih javnim preduzeća. To ranije nije odobreno. Vlada je omogućila opštinama da dug po tom osnovu isplate u narednih 20 godina.

U Rudniku ne spore poreske obaveze, ali tvrde da bi blokada računa sada “ostavila nesagledive posljedice i doveli u pitanje dalji rad pljevaljske kompanije, a samim tim i Termoelektrane, koju snabdijeva ugljem”.

“Blokada računa Rudnika negativno bi se odrazila i na stabilnost cjelokupnog energetskog sektora Crne Gore, a ugrozila bi i redovnost isplate zarada radnicima”, ukazuju iz pljevaljske kompanije. U Rudniku uglja su kazali da je zahtjev za blokadom računa došao u najgore vrijeme, kada Termoelektrana zbog godišnjeg remonta nije radila mjesec i po, što se direktno odrazilo i na finansijsko stanje Rudnika uglja.

Država je vlasnik 31,11 odsto Rudnika uglja, a italijanska kompanija A2A 39,5 odsto. Premijerov brat Aco Đukanović, koji kontroliše Prvu banku, ima oko 11,8 odsto Rudnika.

Iz Rudnika uglja je saopštavano da je glavni dug državi nastao tokom 2009. godine, kada je Termoelektrana Pljevlja sedam mjeseci bila van pogona zbog kapitalnog remonta. To je Rudniku značajno smanjilo prihode, s obzirom na to da oko 95 odsto proizvodnje uglja isporučuju TE, koja je u vlasništvu Elektroprivrede, u kojoj je A2A partner.

Računi kompanija, koje nisu bliske vlasti, blokirani su brže i za neuporedivo niže dugovanje.

Bonus video: