Odbijeni predlozi opozicije za rješavanje situacije u Boksitima

Za zaključke je bilo pet poslanika opozicije, protiv su bila četiri poslanika DPS-a, dok su dva poslanika iz redova bošnjačke i albanske manjine bili uzdržani. Sjednici nijesu prisustvovali Goran Tuponja (Pozitivna) i Damir Šehović(SDP) koji su na službenom putu u Strazburu
62 pregleda 6 komentar(a)
Odbor za ekonomiju, Foto: Luka Zeković
Odbor za ekonomiju, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.06.2015. 12:09h

Skupštinski Odbor za ekonomiju nije prihvatio četiri predloga opozicije za rješavanje aktuelne situacije u nikšićkim Rudnicima boksita.

Prvi predlog opozicije je bio da se u što kraćem roku zakaže sjednica odbora povjerilaca na kojoj bi se odlučilo o prihvatanju najbolje ponude za prodaju imovine Rudnika ili raspisivanju javnog nadmetanja (licitacije) za prodaju imovine.

Drugi zaključak je da Skupština pokrene incijativu u slučaju ne pronalaženja strateškog partnera koji bi obezbijedio dugoročno rješenje za Rudnike, da se razmotri mogućnost da se Rudnik vrati u državno vlasništvo.

"Skupština ocjenjuje da je neophodno da se izmire sve zaostale obaveze prema radnicima, posebno isplate zaostalih zarada sa obračunatim porezima i doprinosima. Skupština smatra da je neophodno obustaviti pokretanje krivičnih prijava prema zaposlenima u stečaju zbog dešavanja tokom protest", zaključci su opozcije.

Zaključke je formulisao Demokratski front (DF), a podnijelo ih je 27 poslanika opozicije. O njima treba da se izjasni prelenum na posebnoj sjednici.

Za zaključke je bilo pet poslanika opozicije, protiv su bila četiri poslanika DPS-a, dok su dva poslanika iz redova bošnjačke i albanske manjine bili uzdržani. Sjednici nijesu prisustvovali Goran Tuponja (Pozitivna) i Damir Šehović(SDP) koji su na službenom putu u Strazburu.

Strahinja Bulajić (DF) je objasnio da je budućnost države u ekonomskom, socijalnom i ekološkom smislu određena sudbinom KAP-a i Rudnika boksita, čije je poslovanje u mnogo čemu bilo protivzakonito i na štetu države. Dodao je da njihovo poslovanje ne obezbjeđuje dugoročnu održivost proizvodnje i prerade aluminjuma zbog čega Skupština mora reagovati.

Zoran Jelić (DPS) smatra da se zaključcima Skupština miješa u rad sudske vlasti, te da su oni protivni Ustavu i zakonu o stečaju.

"Predlagali smo da država kupi akcije Boksita, ali je to nailazilo na otpor. Posle godinu i po isto predlažete. Jasno je da želimo da se pomogne radnicima, ali namirenjem iz stečajne mase i kroz socijalni program Vlade. Ovi predlozi su parlamentarno nasilje nad sudskom vlašću", kazao je Jelić.

Bulajić mu je odgovorio da se zaključi nemaju imperatvni karakter, te da nijesu nasilje parlameta nad sudskom vlašću.

"Skupština ima pravo na stav o važnom problemu" istakao je Bulajić.

Aleksandar Damjanović (SNP) je podsjetio da je Skupština u poslednje tri godine četiri puta predlagala zaključke za Boksite, dok je lider SNP-a Srđan Milić poručio predsjedniku Privrednog suda Blažu Jovaniću da pazi šta čini jer je zakonski definisano da krivična djela iz procesa privatizacije ne zastarijevaju.

Medojević: U radu predsjednika Privrednog suda ima elemenata korupcije

Filip Vuković (DPS) pitao je poslanike DF-a da li su išli kod radnika da smire ili podignu tenzije.

Nebojša Medojević mu je odgovorio da su pozvani da dođu i da među radnicima ima pristalica DPS-a.

“Nema mjesta ovdje za politikantske priče. Ovo je borba radnika da prehrane porodice. Obećali smo im da ćemo ovo pokrenuti u Skupštini što smo uradili", rekao je Medojević

On je dodao da mali broj ljudi donosi odluke o državnoj imovini, te da u radu predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića ima elemenata korupcije.

Medojević je podsjetio da je Jovanić prije nekoliko godina bio šef kabineta u Vrhovnom sudu kada je nestalo 350.000 eura iz kase suda, što je skandalozno.

"Predsjednik Privrednog suda je blizak strukturama vlasti i on je čovjek koji se smatra lojalnim šefu režima", kazao je Medojević aludirajući na premijera Mila Đukanovića.

Bonus video: