Rifai: Promišljenom državnom politikom krupnim koracima ka prestižnoj destinaciji

On je, kako je kazao, zadovoljan što je mogao da obiđe Budvu, Kotor i Tivat, navodeći da ono što je vidio predstavlja čvrst osnov za održivi razvoj i da postignut uspjeh Crne Gore doživljava istovremeno i kao uspjeh Svjetske turističke organizacije
53 pregleda 0 komentar(a)
Taleb Rifai, Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Taleb Rifai, Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 23.06.2015. 18:04h

Crna Gora je promišljenom državnom politikom i posvećenim radom institucija, ostvarila krupne korake koji je dovode u poziciju prestižnih svjetskih turističkih destinacija, ocijenio je generalni sekretar Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija, Taleb Rifai.

On je danas premijeru Crne Gore, Milu Đukanoviću, uručio „Otvoreno pismo“ koje predstavlja platformu kojom jedna država postaje dio kampanje Globalni lider za turizam.

Kako je saopšteno iz Vlade, Crna Gora se, prepoznajući turizam kao jedan od pokretača ekonomskog rasta i razvoja i generator novih radnih mjesta i izvoza i podršku razvoju zelene ekonomije, pozicionirala među nosioce Kampanje Svjetske turističke organizacije koja okuplja 156 punopravnih i više od 400 pridruženih članica svijeta.

Prema riječima Rafaia, Crna Gora je, promišljenom državnom politikom u toj oblasti i posvećenim radom institucija, već ostvarila krupne korake koji je dovode u poziciju prestižnih svjetskih turističkih destinacija.

„U narednom periodu Crna Gora može očekivati snažnu podršku Svjetske turističke organizacije u aktivnostima koje će diverzifikovati njenu turističku ponudu, učiniti je dostupnom na svim tačkama globalnog turističkog tržišta, destinacijom koja nudi turističke sadržaje tokom čitave godine“, rekao je Rafai.

Đukanović i Rafai su ocijenili da se izazovi u turističkoj privredi rješavaju kroz partnerstvo sa susjedima, inovacije, znanje i održivi razvoj.

To,kako su se saglasili, predstavlja najbolji način za održavanje konkurentnosti turističke ponude.

Đukanović i Rifai, kako je saopšteno, ocijenili su pozitvnom saradnju Crne Gore i Svjetske turističke organizacije.

Oni su, kako se navodi, ukazali na napredak koji je Crna Gora postigla i koji je garant njenog budućeg odgovora na zahtjevne strateške ciljeve koje je postavila ka dostizanju statusa prestižne turističke destinacije.

Impresioniran vizijom Crne Gore o razvoju turizma

Crna Gora je poztivan primjer održivog razvoja turističke destinacije na Mediteranu, ocijenio je generalni sekretar Svjetske turističke organizacije, Taleb Rifai.

On je, na konferenciji za novinare, povodom Druge UNWTO konferencije o upravljanju destinacijom na Mediteranu, koja se održava u Budvi, kazao da je impresioniran vizijom Crne Gore o razvoju turizma.

„Impresioniran sam vizijom koju Crna Gora, resorni ministar Branimir Gvozdenović i njegov tim imaju kad je riječ o razvoju turizma. Ovo je jedno od rijetkih ministarstava u svijetu koje je obijedinilo održivi razvoj i turizam, a to je nešto što promovišu Ujedinjene nacije i Svjetska turistička organizacija“, kazao je Rifai.

On je, kako je kazao, zadovoljan što je mogao da obiđe Budvu, Kotor i Tivat, navodeći da ono što je vidio predstavlja čvrst osnov za održivi razvoj i da postignut uspjeh Crne Gore doživljava istovremeno i kao uspjeh Svjetske turističke organizacije.

Rifai je naveo ključne izazove u oblasti turizma sa kojim se suočavaju mediteranske zemlje, a to su konkurentna tržišta iz Azije i Latinske Amerike, promjena potrošačkih modela, stvaranje novih modela poslovanja, očuvanje prirodnog i kulturnog nasljeđa, kao i izražena senzonalnost, koja najviše pogađa mediteranske države.

Ipak, kako je naveo, upravo Mediteran privlači trećinu ukupnog broja turista širom svijeta, koji dostiže cifru više od 1,1 milijarde turista.

„Zato je neophodno održivo i odgovorno upravljanje turističkom destinacijom na Mediteranu“, objasnio je Rifai.

Ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović podsjetio je da je Crna Gora postala punopravni član Svjetske turističke organizacije u novembru 2007. godine, na 17. zasijedanju Generalne skupštine.

“Kao vodeća međunarodna asocijacija u oblasti turizma, Svjetska turistička organizacija promoviše turizam kao generator ekonomskog prosperiteta, inkluzivnog razvoja i održivosti životne sredine”, kazao je Gvozdenović.

On je ukazao na izveštaj Svjetskog savjeta za turizam i putovanja (WTTC) kojim je za desetogodišnji period prognoziran je prosječni godišnji rast investicija od 8,2 odsto, što će iznositi oko 594 miliona eura u 2025. godini, odnosno oko 53 odsto ukupnih investicija u Crnoj Gori.

“Svjesni smo značaja ovih prognoza i idemo u susret njima reformom legislative, prije svega kroz uvođenje novih formi turističkih i drugih sadržaja”, istakao je ministar Gvozdenović.

On je ukazao na četiri pravca kroz koje Crna Gora želi da ostvari strateški cilj u oblasti turizma.

“Prvi je unapređenje turističke infrastrukture i usluga u sektoru turizma. Drugi pravac je pozicioniranje na ciljnim strateški važnim tržištima, kroz modalitete jačanja turističkih organizacija na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou. Treći je stvaranje uslova za produženje turističke sezone, a četvrti pravac u kojem djelujemo je implementacija Zakona o turizmu i drugih akata iz oblasti turizma”, kazao je Gvozdenović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, u fokusu Konferencije u Budvi je kvalitet turističkog proizvoda, koji, kako su naveli, treba da bude glavni pokretač uspjeha mediteranskih destinacija.

Konferencija okuplja desetine renomiranih međunarodnih i domaćih eksperata iz oblasti turizma i više od 200 učesnika, koji će u okviru panel diskusija imati priliku da predstave svoja iskustva, kao i iskustva država i kompanija iz kojih dolaze.

Bonus video: