SJEDNICA KOLEGIJUMA PREDSJEDNIKA

Skupština u četvrtak raspravlja o Boksitima

Inicijativu o zakazivanju sjednice Skupštine na kojoj bi se razmatrala aktuelna situacija u nikšićkom preduzeću podnijelo je 27 poslanika
3 komentar(a)
rudari, Boksiti, Foto: Svetlana Mandić
rudari, Boksiti, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 23.06.2015. 12:35h

Sjednica Skupštine, na kojoj će biti raspravljano o situaciji u Rudnicima boksita, vjerovatno će biti održana u četvrtak.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, rekao je da je danas na sjednici Kolegijuma predsjednika Skupštine dogovoreno da sjutra bude održana sjednica Odbora za ekonomiju, koji će razmotriti predlog zaključaka Demokratskog fronta (DF) u vezi sa Rudnicima boksita.

"Prihvatio sam obavezu da se obavi rasprava na matičnom odboru o tim zaključcima i sačinimo izvještaj koji bi išao na plenum, kako bi se stvorili uslovi da se odmah nakon te sjednice, nadam se već u četvrtak, organizuje eventualno sjednica Skupštine koja bi se bavila pitanjem Boksita", rekao je Damjanović novinarima u Skupštini.

On je dodao da su novi zaključci razrada zaključaka koje je parlament i ranije donosio u odnosu na pitanje Kombinata aluminijuma i Rudnika boksita.

"Nikad se to nije odvajalo. Zaključci su već išli ka tome da se ide na nastavak procesa proizvodnje u Rudnicima boksita i izmirenje obaveza prema sadašnjim i bivšim zaposlenima i čini mi se da je ovo pokušaj da se ti zaključci osvježe novim. Suština je da se u parlamentu otvori rasprava ne samo oko tekuće situacije, koja je alarmantna. Zaista treba rješavati zbog zaposlenih i očuvanja imovine i zbog perspektive Rudnika boksita uopšte", kazao je Damjanović.

Inicijativu o zakazivanju sjednice Skupštine na kojoj bi se razmatrala aktuelna situacija u nikšićkom preduzeću podnijelo je 27 poslanika.

Inicijativu je predao poslanik Demokratskog fronta (DF), Janko Vučinić, zajedno sa ostalim poslanicima DF-a i uz podršku klubova nezavisnih i poslanika Pozitivne Crne Gore, inicijativu zbog veoma teške situacije radnika koja je nastala usljed toga što je Odbor povjerilaca odbio jedinu ponudu za kupovinu preduzeća, koja je predstavljala jedino rješenje i bila prihvatljiva za sve radnike.

"Neblagovremeno reagovanje nadležnih državnih institucija prouzrokovalo je radikalni protest radnika Rudnika boksita koji su u prethodnom periodu više puta obavještavali javnost da se nalaze u bezizlaznoj socio-ekonomskoj situciji i da je ugrožena egzistencija njih i članova njihovih porodica", naveli su iz DF-a.

Blokada saobraćajnice Nikšić-Župa traje od četvrtka od 15 sati, kada je policija zaustavila oko 200 radnika Rudnika boksita, koji su nezadovoljni odlukom Odbora povjerilaca da odbije ponudu Neksana, sa rudokopa Zagrad krenuli sa mehanizacijom prema Nikšiću.

Radulović: Oni koji protestuju da ne budu krivično gonjeni

Zaključci Demokratskog fronta (DF) u vezi sa Rudnicima boksita na fonu su onoga što znači dugoročnu održivost aluminijumske industrije i socijalnu sigurnost, saopštio je potpredsjednik Skupštine, Branko Radulović.

On je saopštio da je jedan od zaključaka da oni koji su inicirali mirne proteste ne budu krivično gonjeni.

"Očito da ih najviše boli ono što znači protest. Donijeli smo jedan od zaključaka da oni koji su inicirali mirne proteste ne budu krivično gonjeni, očito da ima i drugog mišljenja pa ćemo vidjeti šta će se desiti sjutra", rekao je Radulović novinarima u Skupštini.

Na pitanje može li situacija da čeka skupštinsku proceduru, s obzirom na to da je alarmanta jer je blokirano pet hiljada stanovnika nikšićke Župe , a radnici su danonoćno na saobraćajnici u Rubežama, on je odgovorio da je insistirao da se sve završi danas.

"Insistirao sam na tome, to se sve se mnoglo desiti danas, ali uspjeli smo da to skratimo na 24 sata", kazao je Radulović.

On je dodao da to nije proizvod nečega što je trenutni, akutni problem u aluminijskoj industriji i Rudnicima boksita, već da postoji i situaciji sa stanovnicima nikšićke Župe.

"Oni ne spavaju, odsječeni su od svijeta, nemaju nikakve komunikacije", kazao je Radulović.

On se nada da će se sve završiti do sjutra sjutra veče, jer je na njegovo insistiranje sjednica Odbora za ekonomiju finansije i budžet, na kojoj je će se razmatrati zaključci, zakazana sjutra u deset sati, a u 12 je novi sastanak Kolegijuma.

"Ponudio sam i studiju koju sam napravio u Skupštini, da je izlistaju. Studiju sam im podijelio i ako budu raspoloženi daću im moje knjige iz oblasti aluminijumske industrije, da vide u kakvom se stanju nalazimo”, rekao je Radulović.

On je kazao da je očito da je u pitanju politička opstrukcija pojedinaca.

Na pitanje sa čije strane je došlo do opstrukcije, Radulović je odgovorio da je to jasno.

"Sa one strane koja je uništila Crnu Goru i aluminijsku industiju u posljednjih 25 godina, onaj koji se zabio u jazbinu sa novim izborom na kongresu Demokratske partije socijalista (DPS), jasno je čija je moć i kako, jasno je to se zove Milo Đukanović", rekao je Radulović.