SAD će nastaviti da podržavaju crnogorsku poljoprivredu

Ivanović je “posebno potencirao postignuća u ispunjavanju obaveza za otvaranje pregovora sa EU u poglavljima 11, 12 i 13 i očekivanja da dva poglavlja budu otvorena do kraja 2015”, navodi se u saopštenju
7 komentar(a)
Margaret Uehara, Petar Ivanović, Foto: Vlada Crne Gore
Margaret Uehara, Petar Ivanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 22.06.2015. 19:04h

Sjedinjene Američke Države (SAD) spremnje su za nastavak podrške Crnoj Gori u edukaciji i jačanju konkuretnosti poljoprivrednika, kao i u dostizanju većih standarda u oblasti proizvodnje hrane, kazala je ambasadorka te države u Podgorici, Margaret Uehara.

Ona se danas sastala sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petrom Ivanovićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ivanović i Uehara su razgovarali o mogućnosti pokretanja novih programa za poljoprivredne proizvođače, kao i korišćenju iskustava SAD u saradnji sa drugim malim državama svijeta u oblasti poljoprivrede.

Sagovornici su, kako je saopšteno, kada je u pitanju saradnja dvije države u oblasti poljoprivrede, istakli zadovoljstvo dosadašnjim učešćem Crne Gore u Cohran programu.

Kako su podsjetili iz Ministarstva, tokom posljednje tri godine od kada je taj program dostupan Crnoj Gori, 16 ljudi je boravilo u SAD.

Broj učesnika, kako je saopšteno, iz godine u godinu se povećava.

U saopštenju Ministarstva se navodi da su Ivanović i Uehara razgovarali i o finansijskim sredstvima koja su obezbijeđena za investicije u razvoj crnogorske poljoprivrede, kroz projekte MIDAS, IPARD-like, IPARD, kao i nedavno potpisan ugovor sa Abu Dabi razvojnim fondom.

“Uehara je izrazila spremnost SAD za nastavak podrške Crnoj Gori na planu edukacije i jačanja konkuretnosti crnogorskih poljoprivrednika, te dostizanja većih standarda u oblasti proizvodnje hrane”, kaže se u saopštenju.

Ivanović je, kako se navodi, upoznao Ueharu sa rezultatima koji su postignuti u sektoru poljoprivrede tokom proteklih par godina.

“Posebno je potencirao postignuća u ispunjavanju obaveza za otvaranje pregovora sa EU u poglavljima 11, 12 i 13 i očekivanja da dva poglavlja budu otvorena do kraja 2015. godine”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: