Bojanović: Radnici Boksita ostaju na blokiranom putu

Vlada će na sjednici u četvrtak razmatrati socijalni program i povezivanje radnog staža radnicima Rudnika boksita, dogovoreno je na sastanku predstavnika izvršne vlasti i sindikalnih organizacija nikšićkog preduzeća
132 pregleda 16 komentar(a)
Borisav Bojanović, Foto: Zoran Đurić
Borisav Bojanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 22.06.2015. 17:19h

Rudari Boksita čekaće sjutra da vide kakvu će formu prodaje imovine kompanije izabrati Odbor povjerilaca i Privredni sud a u četvrtak i odluku Vlade o sudbini kompanije. Do tada ostaju na blokiranom putu u nikšićkom naselju Rubeža, odlučili su rudari nakon što su im sindikalni predstavnici prenijeli obećanja sa sastanaka u Privrednom suda i Ministarstvu ekonomije.

Predsjednik Samostalnog sindikata Rudnika boksita Borisav Bojanović je kazao da su od predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića tražili da se prodaja imovine obavi licitacijom jer postupak kraće traje, a ne raspisivanjem tenedera jer bi to moglo da se oduži.

Vlada će na sjednici u četvrtak razmatrati socijalni program i povezivanje radnog staža radnicima Rudnika boksita, dogovoreno je na sastanku predstavnika izvršne vlasti i sindikalnih organizacija nikšićkog preduzeća.

Bojanović je kazao da su predstavnici Vlade obećali da će na sljedećoj sjednici Vlade upotrijebiti svoj autoritet da bi se problemi riješili u korist radnika, ali da je Privredni sud trenutno ključni problem.

"Na sastanku u Ministarstvu ekonomije su nam jasno dali do znanja da će u četvrtak na sjednici Vlade uraditi sve, kao i da će socijalni program koji je već stavljen na dnevni red, kao i povezivanje staža, biti prioritet. Kazali su da će svoj autoritet upotrijebiti kako bi se te dvije ključne i sporne stvari riješile u korist radnika", rekao je Bojanović.

On je dodao da od predsjednika Privrednog suda, Blaža Jovanića, očekuje razumijevanje u ovoj situaciji.

"Od razgovora i odluke Suda zavisi da li će se radnici maći sa ulice, odnosno deblokirati put prema nikšićkoj Župi i Dragovoljićima. Očekujemo od predsjednika Privrednog suda razumijevanje za ovu situaciju, jer je on zaista po svim pokazateljima do sada ključni problem", naveo je Bojanović.

Predstavnici radnika Rudnika Boksita su razgovarali sa potpredsjednikom Vlade, Vujicom Lazovićem, ministrom ekonomije, Vladimirom Kavarićem, kao i sa pomoćnicima ministra rada i socijalonog staranja i gradonačelnikom Nikšića, Veselinom Grbovićem.

Rudari su prethodno tražili sastanke se nadležnima u Nikšiću, ali niko se nije odazvao njihovom pozivu.

Blokada saobraćajnice Nikšić-Župa traje od četvrtka od 15 sati, kada je policija zaustavila oko 200 radnika Rudnika boksita, koji su nezadovoljni odlukom Odbora povjerilaca da odbije ponudu Neksana, sa rudokopa Zagrad krenuli sa mehanizacijom prema Nikšiću.

Blokadom saobraćajnice u Rubežama, blokiran je jedini put prema nikšićkoj Župi, koja ima 12 sela sa pet hiljada stanovnika.

Mještani Župe bili su najavili da će danas organizovano doći u Centar bezbjednosti Nikšić, ukoliko se ne prekine blokada saobraćajnice u Rubežima, kako bi se normalizovao život u tom kraju. Protest je odložen za sjutra kako bi se sačekao ishod pregovora.

Radnici traže da Odbor povjerilaca promijeni odluku i prihvati ponudu Neksana, koji je za kupovinu imovine preduzeća ponudio 4,4 miliona eura, uz dodatnih 600.000 za rješavanje socijalnog programa.

Neksan je u petak dostavio Privrednom sudu novu ponudu sa tri opcije za rješavanje situacije u Rudnicima boksita.

Vlasnik Neksana, Miodrag Davidović, je u prvoj opciji ponudio ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa Rudnicima boksita u cilju organizacije proizvodnje. Kupovina cjelokupne imovine Boksita putem neposredne pogodbe je druga ponuđena opcija, dok je treća kupovina imovine na javnoj licitaciji.

Bonus video: