Nastaviti rad na zakonskom uređivanja kamata

Procjenjuje se da bi ekonomski rast u ovoj godini mogao iznositi 3,5 odsto
0 komentar(a)
Savjet CBCG, Foto: Savo Prelević
Savjet CBCG, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.06.2015. 14:50h

Savjet Centralne banke (CBCG) razmotrio je na današnjoj sjednici elemente zakonskog uređivanja najviših dozvoljenih kamatnih stopa i zaključio da se nastavi rad na tome.

Savjet je donio Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o sadržini Centralnog registra transakcionih računa, kojom se u predmetni registar uključuju podaci o transakcionim računima građana koja mogu biti izvršni dužnici u skladu sa zakonom kojim se uređuje izvršenje i obezbjeđenje.

“Odlukom je propisano da Centralna banka izdaje javnim izvršiteljima preglede o brojevima transakcionih računa fizičkih lica kao izvršnih dužnika, u papirnoj ili elektronskoj formi”, navedeno je u saopštenju CBCG.

Savjet je usvojio izmjenu Odluke o utvrđivanju tarife po kojoj se obračunavaju naknade usluge koje obavlja Centralna banka.

U cilju promovisanja novih elektronskih servisa Centralne banke, naknade za izdavanje potvrda i prepisa vezanih za sistem prinudne naplate u elektronskoj formi neće se naplaćivati do 31. decembra ove godine.

Savjet je analizirao i ocijenio uticaj potencijalnih rizika iz makroekonomskog okruženja i unutar finansijskog sistema na stanje finansijske stabilnosti i zaključio da je finansijski sistem stabilan, a nivo sistemskog rizika umjeren.

Usvojen je i makroekonomski izvještaj Centralne banke za prvi kvartal ove godine.

„Iako zvanični podaci o kretanju bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovom periodu nijesu dostupni, raspoloživi statistički pokazatelji u većini sektora, tokom prva tri mjeseca ove godine, pretežno imaju trend rasta. Rast je ostvaren u sektoru turizma, trgovine, većini vidova saobraćaja, građevinarstvu, kao i u sva tri sektora industrije“, konstatovano je na sjednici.

Procjenjuje se da bi ekonomski rast u ovoj godini mogao iznositi 3,5 odsto.

Kako je saopšteno, prvi kvartal obilježilo je povećanje deficita tekućeg računa i rast neto priliva stranih direktnih investicija.

„Bankarski sistem je stabilan, solventan i likvidan, ali i dalje opterećen visokim nivoom nekvalitetnih kredita“, ocijenio je Savjet.

Savjet je usvojio Izvještaj o kretanju cijena za prvi kvartal u kojem je konstatovano da je inflacija u Crnoj Gori, mjereno potrošačkim cijenama, u martu ove godine u odnosu na decembar zabilježila rast od 1,2 odsto.

Na godišnjem nivou potrošačke cijene su bile veće 1,6 odsto. Godišnja stopa inflacije u Crnoj Gori, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena, iznosila je 0,9 odsto.

Modelska projekcija ukazuje da će se na kraju ove godine inflacija kretati u rasponu od 0,9 odsto do 2,5 odsto. Prema ekspertskoj procjeni, očekivana inflacija je u rasponu od 1,25 do 3,25 odsto.

Savjet je, na zahtjev Ministarstva finansija, a u skladu sa zakonskom obavezom, razmotrio i dao pozitivno mišljenje na dokument Strategija upravljanja dugom za period od ove do 2018. godine.

Savjet je donio rješenje o izdavanju odobrenja za pružanje platne usluge – izvršavanje novčanih doznaka platnoj instituciji Capital Transfer MNE iz Podgorice.

Takođe je donijeto rješenje o izdavanju odobrenja za pružanje platne usluge – izdavanje i/ili prihvatanje platnih instrumenata platnoj instituciji Diners Club International Montenegro.

Na sjednici je usvojen i izvještaj guvernera o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke za april, u kome je konstatovano da su aktivnosti CBCG u ovom periodu realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada Centralne banke u ovoj godini.

Bonus video: